Земя се продава на разсрочено плащане

Парцелите са подходящи за окрупняване на стопанства

Земя се продава на разсрочено плащане

Близо 6600 поземлени имота се продават при безлихвено разсрочено плащане за три години, става ясно от съобщение на компанията за управление на поземлени активи "Агрион". Въпросните недвижимости вече са на пазара, като офертите започват от 400 лв/дка.

С продажбата на управляваната земя "Агрион" иска да съсредоточи дейността си към покупки с възможност за комасация и концентриране и окрупняване на собственото производство, обясниха от компанията. Предлаганите имоти са с големина между 1 и 700 дка като сред тях има и пасища, става ясно още от сайта на дружеството.

"Очакваме най-сериозен интерес към парцелите от страна на съседни фермери, които искат да разширят стопанствата си и от хора извън земеделието, които търсят начини да инвестират натрупани спестявания", коментира търговският директор на компанията Ивайло Иванов.

В последните две години към пазара на земеделска земя има интерес от страна именно на хора, която я приемат като инвестиционен актив. Според експерти в бранша 30% от сделките със земеделска земя са осъществени именно от физически лица, което ги поставя като третата най-голяма група купувачи в сектора след фондовете и арендаторите. Купува се земя като дългосрочна инвестиция.

Друг мотив за продажбата на парцелите е засиленият интерес към развитието на трайни насаждения. "За тях се предвиждат допълнителни субсидии, но изискват собственост върху земята и гаранции, че ще може да се ползва в по-дълъг период. Затова решихме да предложим продажби на подходящи за това парцели", заявиха от "Агрион". "Наши партньори са и животновъдите. За да получат субсидии те също трябва да докажат правно основание за ползване на пасища. Животновъдството е тежък отрасъл и ако няма дългосрочно планиране и сигурност вероятността за фалити в сектора е голяма. С покупката на големи пасища активните животновъди могат да си осигурят необходимите им площи", коментираха още от компанията.

"Предлагаме и разсрочено плащане и много добри цени, защото досега фермерите купуваха земя най-вече с натрупани собствени средства. С оглед на ниските изкупни цени и високите разходи по продукцията тази година, това става все по-трудно. С предложените парцели се надяваме да отворим нова възможност за тях да разширят стопанствата си", посочиха експертите.

Споделяне

Още от Бизнес