"Земята дава по-добра реколта, майките раждат повече"

"Земята дава по-добра реколта, майките раждат повече"

Българската икономика е в рецесия. Според преизчислените окончателни данни, обявени от Националния статистически институт в сряда, ръстът на БВП за четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо предходното тримесечие е бил отрицателен от 1.6%, а за първото тримесечие на тази година спрямо четвъртото намалението на БВП е 5%.

При две последователни тримесечия с отрицателен ръст спрямо предходните икономиката е в рецесия.

Обявяването на тази новина съвпадна с пресконференцията, на която премиерът Сергей Станишев отчете, че кабинетът му е водил успешна икономическа политика.

Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, чийто ресор е икономиката, обяви, че четири години след старта на сегашното управление "България е много по-различна, по-добра".

Има рецесия, ама е по-малка

"Винаги съм казвал, че за нас задачата е кризата да се усети колкото се може по-късно и колкото може по-рано да излезем от нея", коментира данните на НСИ Станишев.

Калфин пък каза, че България е влязла в рецесия сред последните страни в ЕС и има един от най-слабите спадове на икономиката. "За първото тримесечие средно за ЕС рецесията е 4.4% а в България е 3.5%. Това означава, че успяваме действително да ограничим максимално ефектът на икономическата криза", заяви Калфин.

Според Станишев благодарения на антикризисния план на правителството, българските граждани били по-защитени в сравнение с германци, ирландци и други.

Той съобщи още, че ще бъдат разгледани и приети мерки за ограничаване на текущите разходи, въпреки че "това правителство може да каже, ние на мускули ще издържим до изборите, няма да предприемаме нищо непопулярно", тъй като това не е подход.

Правителството вече започна да "съкращава" разходи, като миналата седмица, два дни преди евроизборите, реши да намали заплатите си с 15% и така да спести 150 хил. лв.

"Земята дава по-добра реколта, майките раждат повече"

Премиерът и заместниците му отчетоха и куп други успехи във всички области.

Според Станишев "благодарение на значителните инвестиции в селското стопанство, земята сега се обработва много по-интензивно, дава по-високи реколти и повече доходи".

Успех има и в преодоляването на демографския срив. "В резултат на всички мерки, които взехме за младите семейства, е очевидно, че има много по-добра среда и за демографско развитие. Не знам доколко има принос правителството, но през последните години раждаемостта в България е най-висока за последните 20 години", посочи Калфин.

Опозицията да си оттегли думите за Искров

В резултат на разумната политика на правителството и БНБ, в страната не е била допусната банкова криза. Изказванията на Бойко Борисов и Иван Костов, че ще сменят управителите на БНБ и ключови регулаторни органи, ако дойдат на власт, са не само нагли, но и много опасни, предупреди отново Станишев.

Управляващите преизбраха Иван Искров за управител на БНБ пет месеца преди да му изтече мандатът му. Това се случи в нарушение на Закона за БНБ, според който изборът на нов управител става не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди края на мандата на предишния. Въпреки протестите на опозицията и обвиненията, че вкарват свои приближени на възловите позиции в основни държавни органи в последния момент, за да гарантират влиянието си и след изтичането на мандата на тройната коалиция, управляващите окомплектоваха със свои кадри ръководствата на редица възловите държавни органи.

Станишев призова Костов и Борисов да си оттеглят думите, че щесменят назначенията на тройната коалиция: "Хайде, г-н Борисов не разбира от икономика, но Иван Костов е бил премиер и финансов министър и знае какво означават такива думи за финансовата система".

Кабинетът "Станишев" написал най-много книги

Наред с вдигнатите пенсии и заплати, подобрена бизнес среда и т. н., Станишев отбеляза, че това е "най-писмовното правителство".

"Успяхме да издадем три книги – на г-н Даниел Вълчев "Да обичаш на инат”, на г-н Николай Василев, който миналата седмица ми подари своята книга "Енергия” и се радвам, че всъщност аз зададох повод в правителството с моята книга "Защото сме социалисти”, каза в заключение на отчета си министър-председателят Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес