Земята в Банско не пада под 200 евро за квадрат

Земята в Банско не пада под 200 евро за квадрат

Заради бума на строителството, терените в Банско вече не падат под 200 евро за квадратен метър, каза пред журналисти в понеделник кметът на общината Александър Краваров,. В някои райони на общината цената на земята вече достига 250-300 евро за квадрат. По думите му сега повече се строят апартамент-сгради, отколкото хотели. 70-80 на сто от тях се продават на чужденци, като инвеститорският интерес към имоти в Банско вече идвал от скандинавци. Холандци, шведи, финландци и датчани плащат по 1200-1300 евро за квадратен метър за апартамент в зимния ни курорт, допълни той.

Курортът има проблеми с пътната инфраструктура и електрозахранването и затова кметът смята да издаде заповед за временно спиране на издаването на строителни разрешения за период от две години, каза Краваров. Предвижда се тя да е в сила от 1 януари 2007 г., за да може да се обслужат вече подадените заявления. Кметът обаче изрази опасенията си, че инвеститорите ще обжалват това решение и съдът може да го отмени. Краваров обясни, че тези две години са нужни за завършване на строежите, за които сега са издадени около 300 разрешителни, и за зонирането на курорта на седем района за бъдещите инвестиции.

Тези зони ще са с различни изисквания за плътност и  височина на застрояване, обясни кметът на Банско. Целта е легловата база в курорта да не надхвърля 30 хиляди души. Толкова можело да поемат ски пистите. Кабинковите лифтове обаче не достигали и затова фирмата “Юлен”, в която участва и общината ще инвестира 12 млн. евро в съоръжение за извозване на скиорите и в нови машини за изкуствен сняг.

Па думите на Краваров временното спиране на строителните разрешителни е необходимо за уреждането на проблемите на Банско с пътната инфраструктура и електроразпределителната мрежа, в която в момента собственикът на “Електроразпределение-София-област” - чешката CEZ, инвестира 2,2 млн. лв. за нови станции, които да покрият нуждите от ток на хотелите.

Постоянно расте броят на заявленията от инвеститорите и вече сме принудени да пренасочваме фирмите към Разлог и Добринище, където ще е следващият бум на строителството на хотели, каза Краваров. В Разлог обемите на строителството дори ще надхвърлят тези на Банско, допълни той. Думите му бяха подкрепени и от изчисления на Енергото в София-област, според които електропотреблението в Разлог ще стигне 1,2 гигавата дневно, при положение, че в момента в Банско се консумират 11-12 мегавата и мрежата се подготвя за капацитет от 200 мегавата за строящите се хотели. Само в Добринище се планират 10 000 легла по проект, подкрепен с първокласен инвеститорски сертификат от държавата.     

Проблем на града създава и огромният автомобилен поток по време на зимния сезон. Затова от януари 2007 г. на входа на града започва да се строи паркинг за 4 хиляди автомобила, където посетителите ще оставят колите си. На това място ще има и хотелска част, боулинг и спортна зала. Който иска да влезе с автомобил в курорта, трябва да е готов да плаща такса от 200-300 евро от следващия зимен сезон, когато се очаква да заработи паркингът, каза Краваров.

Краваров съобщи още, че се планира строителството на панорамен път от Разлог до Банско, по който ще се качват само туристическите автомобили. Ще има и платно за велосипедисти и пешеходна алея. Дължината на пътя ще е 7,5 км, разходите по строежа ще се поделят от двете общини.

Кметът каза още, че планира да регистрира Банско като запазена марка, тъй като всички селище в региона, които развиват туризъм използват името на курорта, за да се рекламират. Вече за използването на наименованието на Банско ще се плаща, заяви Краваров.

Споделяне

Още от Имоти

Колко време давате на новия парламент?