Зет на атентатор срещу "Шарли ебдо" сам поиска да бъде екстрадиран от България

Зетят на атентатора срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" Шариф Куаши – Мурад Хамид, сам поиска в сряда от българския съд да бъде екстрадиран във Франция, откъдето бе отправено такова искане.

Той бе задържан на 28 юли на българо-турската граница и след това настанен в центъра за бежанци. Това бе потвърдено от вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"В европейската заповед за арест категорично е отразено, че лицето като френски гражданин е напуснал територията на Франция на 25 юли или около 25 юли, за да се присъедини като доброволец-джихадист към "Ислямска държава" в Сирия или Ирак. Установено е предварително, че същият е посещавал в последно време сайтове с джихадистко съдържание, и сътоветно е имал намерение да пътува към Сирия", коментира след съдебното заседание прокурорът Цветанка Борилкова.

Пред съда Хамид заяви, че е жертва на несправедливост и че е обявен за терорист само заради едни съмнения. Той се оплака и от лошо отношение в ареста. Според неговите думи са се държали с него като с куче. Това обаче беше опровергано от прокурор Борилкова, която след заседанието увери, че лично е говорила с началника на ареста и той я уверил, че всичко е нормално.

Попитан защо клиентът му сам иска да бъде екстрадиран във Франция, адвокатът на Хамид Драгомир Александров заяви: "Защото не го третират добре и не знае изобщо за какво е задържан. Предпочита да е във Франция, там си познава ситуацията."

След изтичане на тридневния срок, в който Хамид може да оттегли искането, се очаква съдът да се произнесе окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?