Зет на испанския крал може да прекара 10 години в затвора

Зет на испанския крал може да прекара 10 години в затвора

Зет на испанския крал Фелипе Шести, осъден миналата година на 6 години затвор за големи финансови злоупотреби, може да получи още по-тежка присъда на апелативна инстанция, предаде Франс прес.

Прокуратурата поиска присъдата на Иняки Урдангарин, съпруг на инфантата Кристина, да бъде увеличена на 10 години.

През февруари Урдангарин бе осъден от съд в Палма де Майорка на шест години и три месеца затвор, както и да плати глоба от 512 000 евро, за отклоняване на държавни средства, данъчни измами и търговия с влияние.

Зетят на Фелипе Шести е бивш национал на страната по хандбал, като на два пъти е печелил бронзови медали от олимпийски игри. През 1997 г. той се ожени за инфантата Кристина, по-малка сестра на бъдещия крал. Присъдата му бе наложена, защото той заедно със свой съдружник отклонил в периода 2004-2006 г. субсидии, отпуснати на негова фондация.

Урдангарин обжалва присъдата си заедно с още петима осъдени по делото. Прокуратурата също обжалва присъдата. В очакване на решението на апелативния съд Урдангарин е на свобода.

Инфантата Кристина пък бе съдена за съучастничество в данъчни измами. В крайна сметка делото бе прекратено, но тя вече не участва в повечето от официалните церемонии. Кристина освен това плати глоба от 265 000 евро.

Споделяне

Още от Европа