Зет на Камен Пенков предложен за главен секретар на МВР

Светлозар Лазаров със стремителна кариера от командос в СОБТ до началник сектор в НСС и шеф на отдел в ДАНС

Камен Пенков

Сравнително неизвестният кадър на ДАНС Светлозар Лазаров е предложен от правителството на президента Росен Плевнелиев за най-висшия професионален пост в МВР – главен секретар на мястото на подалия оставка миналата седмица Калин Георгиев.

Това съобщи във вторник правителствената информационна служба, уточнявайки, че номинираният е започнал кариерата си в службите през 1999 г. в Специализирания отряд за борба с тероризма по времето на небезизвестния Филко Славов. След това последователно преминава през бившата Национална служба "Сигурност" (НСС) и ДАНС.

По неофициална информация на Mediapool роденият през 1974 г. Лазаров е зет на Камен Пенков, който бе заместник на бившия вътрешен министър от кабинета "Станишев" – Румен Петков.

Интересното в случая е, че предложеният за главен секретар на МВР на практика няма никакъв опит в полицейските и оперативни структури. Като командос в СОБТ той се задържа едва 3 години – до 2002 г., когато по времето на Иван Чобанов е назначен за разузнавач в НСС.

Само за 6 години – до 2008 г., Лазаров развива стремглава кариера, като преминава през всички длъжности до началник сектор. За разлика от своите връстници, той бързо стига до ръководен пост в службата по линия на енергетиката, съобщиха отлично информирани източници на Mediapool.

От април 2008 г. до момента Лазаров е началник на отдел в ДАНС. По неофициална информация има близки контакти с бившия зам.-председател на агенцията Иван Драшков и приближения му подчинен Веселин Марков. Последните двама добиха скандална известност в края на мандата на кабинета "Станишев" покрай разкритията за разработката "Галерия", свързана с подслушване на депутати и журналисти.

Тъстът Камен Пенков бе изключително близък до Румен Петков. Работил е в системата на МВР близо 15 години, след което влиза в охранителния бизнес, като изгражда една от най-големите охранителни компании "Скорпио". Около името му се вдигна шум с твърденията, че е взел неправомерно магистърска диплома по право от юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград. В същото висше учебно заведение завършва право и Лазаров.

След оставката на Петков като министър през 2008 г., Пенков също се оттегли, като името му бе замесено и в скандала около излязлата наяве среща на бившия министър с дупнишките "братя" Пламен Галев и Ангел Христов, протекла под наблюдението на тогавашния таен агент Алексей Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?