Зетят на испанския крал се яви в затвора за излежаване на присъда за корупция

Иняки Урдангарин

Иняки Урдангарин, зет на испанския крал Филипе, се яви в затвора за излежаване на почти шестгодишна ефективна присъда, наложена му за данъчни машинации и злоупотреба с държавни средства.

Съпругът на инфантата Кристина се е явил в понеделник 8 ч. в затвора в Бриева, на 108 км. северно от Мадрид, в провинция Авила на автономната област Кастилия и Леон, уточни говорител на затворническата администрация. Два часа по-късно изтичаше срокът, предоставен му от властите за доброволно явяване в затвора.

По информация на испански медии, Иняки Урдангарин е прекарал последните дни със съпругата си и четирите им деца в Швейцария.

От съображения за сигурност кралският зет ще бъде настанен в отделна секция на затворническата сграда. Два пъти седмично ще му е разрешено да приема посетители, а първият му отпуск е възможен най-рано през декември 2019 г.

На 12 юни Върховният съд на Испания го осъди окончателно по дело за финансови измами, след като Урдангарин обжалва присъдата на по-долна съдебна инстанция в Палма. Съпругът на инфантата Кристина е осъден за "злоупотреба със средства, длъжностни престъпления, измами, две данъчни престъпления и злоупотреба с влияние". Урдангарин имаше пет дни да се яви доброволно в което и да е място за лишаване от свобода в кралството, където да излежи присъдата си, която е пет години и 10 месеца.

Обвинението искаше Урдангарин да бъде ефективно осъден на 19 години затвор.

Съдът установи, че чрез своя фирма той е усвоил хонорари за събития, които не са се провели.

50-годишният Иняки Урдангарин, херцог на Палма и съпруг на сестрата на испанския крал, е ръководил организацията Nóos, сред чийто функции е било и съдействие за развитието на спорта в Испания. В миналото професионален хандбалист, Урдангарин е участвал 170 пъти на международни състезания в състава на националния отбор на страната си.

Разследването срещу Урдангарин и принцеса Кристина започна през 2008 г. През февруари 2017 г. съдът сне обвиненията срещу Кристина за съучастие в корупционните действия на съпруга ѝ. Съгласно присъдата обаче, тя трябваше да плати глоба от 265 хил. евро за това, че се е възползвала от парите, откраднати от съпруга ѝ.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?