Зетят на Тръмп говорил с шефа на санкционирана от САЩ руска държавна банка

Джаред Къшнър и Доналд Тръмп

Руска държавна банка, която е подложена на санкции от САЩ заради нахлуването на Русия в Украйна, разкри в понеделник, че нейни изпълнителни директори са имали разговори през декември с Джаред Къшнър, зет на президента на САЩ Доналд Тръмп и негов старши съветник. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на банката "Внешекономбанк".

Тридесет и шестгодишният Къшнър, който е женен за дъщерята на Тръмп Иванка, прие доброволно да отговори на въпроси пред Комисията по разузнаването към Сената, разследваща предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

"Като част от подготовката на нова стратегия, изпълнителни директори на "Внешекономбанк" са се срещали многократно през 2016 г. с представители на водещи финансови институции в Европа, Азия и Америка", се посочва в изявление на банката, изпратено по електронна поща.

В него се отбелязва, че са осъществени срещи с редица представители на най-големите банки и бизнес представителства в САЩ, включително с Джаред Къшнър, ръководител на компаниите Къшнър.

Руската държавна банка "Внешекономбанк" отказа да посочи къде и кога са се състояли срещите.

Ройтерс посочва, че Джаред Къшнър не е коментирал още това изявление.

Официални американски представители потвърдиха, че Къшнър е участвал в среща с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк през декември, на която е присъствал и бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин, който бе принуден да подаде оставка през февруари.

По-късно през декември Къшнър се е срещнал с изпълнителния директор на "Внешекономбанк" Сергей Горков. Говорител на Белия дом потвърди тези срещи, посочва Ройтерс.

Белият дом отбеляза, че през цялата президентска кампания и през преходния период Джаред Къшнър е служил като основно лице за контактите с чужди правителства и техни представители.

Говорителят на Кремъл каза, че срещите между Джарет Къшнър и представители на Внешекономбанк са били рутинни бизнес срещи.

"Имало е десетки срещи и една от тях е била с представители на компанията на Къшнър и с него самия. Това е обичайна бизнес практика", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?