Зетят на Тръмп: Не съм заговорничил с Русия

Джаред Къшнър

Зетят и близък съветник на американския президент Джаред Къшнър заяви, че не е заговорничил с Русия или други чужди правителства по време на кампанията за президентските избори миналата година.

"Не съм заговорничил и не знам някой друг да е заговорничил в кампанията с което и да е чуждо правителство", посочи Къшнър в писмено изявление.

То беше разпространено преди насрочените за по-късно показания на Къшнър при закрити врата пред сенатската комисия по разузнаването в рамките на разследването за руска намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г.

"Не съм имал неуместни контакти. Не съм разчитал на руски фондове за финансиране на бизнеса ми в частния сектор", добавя зетят на Тръмп, който е съпруг на най-голямата му дъщеря Иванка.

Срещите с руснаци не били част от кампанията

Той обаче посочи, че е имал четири срещи с руски представители по време на предизборната кампания през 2016 година.

Зетят на Тръмп подчертава, че е готов да сътрудничи и няма какво да крие, отбелязва Асошиейтед прес.

11-страничното изявление разкрива за първи път спомените на самия Къшнър за срещата с руския посланик Сергей Кисляк в небостъргача "Тръмп тауър", на която са обсъждали сигурни канали за комуникация, както и за срещата с руската адвокатка Наталия Веселницка, която намекнала, че може да предостави компрометираща информация за Хилари Клинтън. Къшнър оценил срещата с нея, на която бил поканен от Доналд Тръмп младши, като загуба на време.

"Нито една част от срещата, на която присъствах, не включваше нищо за кампанията. Доколкото ми е известно, не е имало продължение, не си спомням колко човека бяха там и не ми е известно на срещата да са били предлагани или приемани документи", се казва в изявлението на Къшнър.

Сенаторите трябва да установят дали президентът Тръмп е използвал помощ от руски представители по време на предизборната кампания, след като разузнавателните агенции обявиха, че Москва се е намесвала в изборния процес.

Руският посланик

Къшнър описва неколкократните си контакти с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и други руски представители като част от нормалната си работа на отговарящ за връзките с чуждестранни правителства в предизборния екип на Тръмп.

По време на среща с Кисляк през декември, на която е присъствал и бъдещият президентски съветник за националната сигурност Майкъл Флин, било обсъждано създаването на безопасна линия, по която страните да комуникират относно Сирия. Кисляк се интересувал дали има сигурен начин да предостави информация за Сирия, като отказал да използва съществуващите канали за комуникация в посолството.

"Всички приехме, че ще получим тази информация след встъпването в длъжност на президента. Не се случи нищо друго", се казва в изявлението.

Къшнър подчертава, че не е предлагал създаването на постоянен секретен метод за комуникация.

По искане на Кисляк зетят на Тръмп се срещнал и с руски банкер Сергей Горков, но на тази среща не са били обсъждани конкретни политики.

Грешка в комуникацията

Къшнър обяснява още, че искането му за достъп до класифицирана информация е било подадено предсрочно поради грешка в комуникацията с помощника му, който сметнал, че документът е готов.

Поради това в документа били пропуснати всички чуждестранни контакти на Къшнър, а не само срещите му с представители на Русия.

По-късно тази седмица Сенатът ще изслуша и най-големия син на президента на САЩ Доналд Тръмп Младши и бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт.

Показания вече дадоха бившият шеф на ФБР Джейсмс Коми и министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят