Жак Баро в САЩ с мисия за отпадане на визите за пет членки на ЕС

България е сред страните, членове на ЕС, за които зам.-председателят на Европейската комисия Жак Баро ще настоява да има пълна реципрочност във визовия режим със САЩ. Баро, който има за ресор правосъдието и вътрешната сигурност, и чешкият министър на вътрешните работи Иван Лангер ще бъдат в понеделник и вторник във Вашингтон. Целта на посещението е да се обсъдят с американския министър на правосъдието Ерик Холдър и с министъра на вътрешната сигурност Джанет Наполитано въпросите, свързани основно с искането на САЩ страните от ЕС да приемат бивши затворници от Гуантанамо след закриването на американския център за задържане в Куба. В замяна от ЕК ще бъде поискано отпадането на визовия режим за последните пет страни от ЕС, за които все още визите са в сила. тези страни са Румъния, България, Кипър, Полша и Гърция.

"Окончателното решение на Европа ще зависи от отговорите, които ще даде Вашингтон на нашите конкретни въпроси", посочи преди заминаването еврокомисарят. Запитан в специално интервю за Франс прес кои са другите приоритети на посещението, Баро отговори, че ще се водят разговори за сключване на споразумение между ЕС и САЩ за защита на личните данни.

"Вторият проблем са визите. За гражданите на Румъния, България, Полша, Кипър и Гърция все още е валидно изискването да имат американска входна виза. Ние искаме пълна реципрочност”, добавя в интервюто Баро.

В края на януари генералният консул на САЩ в България Даниел Перон каза, че липсата на паспорти с биометрични данни е един от проблемите за отпадане на визите. Другата спънка е големият процент на откази за издаване на визи. Процентът на отказите трябва да е под 10%, а сега е 15%.

Още по време на администрацията на Буш САЩ махнаха входните визи за шест държави членки на ЕС – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Словакия. В групата беше включена и Южна Корея. Не се сбъднаха обаче прогнозите, че нови страни ще бъдат опуснати до програмата преди смяната на американското правителство.

Гражданите на всички страни в програмата за безвизово пътуване обаче трябва да се регистрират онлайн преди да отпътуват за САЩ по въздух или море. Ако бъде отказано електронно разрешение за пътуване, съответният гражданин трябва да подаде молба за визи.

Споделяне

Още от Бизнес