Жак Рох бе преизбран като президент на МОК

Жак Рох бе преизбран като президент на МОК

Жак Рох бе преизбран за президент на Международния олимпийски комитет (МОК) , съобщиха световните агенции в петък. 67-годишният белгиец бе единственият кандидат за поста. На сесията на комитета в датската столица Копенхаген Рох бе избран с подкрепата на 88 от гласувалите. Трима се въздържаха и един бе "против".

Членът на МОК за Бразилия и бивш дългогодишен президент на Международната федерация по футбол (ФИФА) Жоао Хавеланж предложи изборът да бъде само с аплодисменти, но Жак Рох настоя вотът да бъде таен.

"Вие ми оказахте голяма чест. Сега нашата цел е бъдещето", заяви след преизбирането си Рох.

Първия си мандат като шеф на МОК той получи през 2001 година и замени на поста Хуан Антонио Самаранч, който бе начело на комитета 21 години.

Същевременно 13-тият олимпийски конгрес реши голфът и ръгби–7 (разновидност на класическото ръгби) да бъдат новите олимпийски спортове, които ще бъдат включени в програмата на летните олимпиади през 2016 и 2020. Във всеки от тези видове състезания ще бъдат раздадени по два комплекта медали.

Освен ръгби и голф за включване в семейството на олимпийските спортове претендираха бейзболът, софтболът, скуошът, каратето и карането на кънки.

Дисциплините софтбол и бейзбол бяха представени на Олимпиада 2008 в Пекин, но през 2012 г. в Лондон няма да има състезания в тези спортове.

Решението за новите две игри беше взето на тайно гласуване от членовете на МОК, като за голфа гласуваха 63 души, 27 бяха против и двама се въздържаха. Ръгби-7 получи 81 гласа "за", осем "против" и един се въздържа.

Федерациите на всеки вид спорт бяха изготвили специална заявка. Заявката на голфа се представяше от най-добрия в света – Тайгър Уудс. Той заяви, че ако голфът стане олимпийска дисциплина, той ще играе на Олимпиада 2012.

В олимпийския турнир по ръгби–7 ще участват по 12 мъжки и женски отбора. Състезанието по голф също ще бъде разделено на мъжка и женска част, във всяка от които ще се съревновават по 60 играча.

Споделяне

Още от Спорт

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?