Жак Рох напуска МОК на 10 септември

Жак Рох

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох ще напусне поста си на 10 септември, стана ясно в четвъртък по време на заседанието на МОК в Буенос Айрес.

71-годишния белгиец има записани три участия на олимпиади като състезател по ветроходство. По професия той е хирург-ортопед.

Той приключва своя мандат, опитвайки се да наложи спокойствие и твърда ръка при управлението на "турболентното" олимпийско движение, пише онлайн-изданието на СиБиСи. Рох изкара 12 години на поста, през които наложи по-сериозен допинг контрол, създаде младежка олимпиада и не позволи проблеми с финансите на МОК по време на световната финансова криза.

Белгиецът успя още да постигне важно помирение между Международния олимпийски комитет и олимпийския комитет на САЩ след години на тежки скандали около финансовите постъпления.

Под негово ръководство олимпийските игри разшириха своята география. През 2016 година игрите ще се проведат в Рио де Жанейро. "Надявам се, че след години хората ще погледнат назад и ще кажат, че съм свършил добра работа в МОК. Това е, с което бих искал да бъда запомнен", казва Рох в интервю за АП.

Неговият приемник ще бъде избран с тайно гласуване на 10 септември по време на заседанието на комитета в Буенос Айрес. Новият президент ще се изправи пред тежки предизвикателства, включително антигей законодателството в Русия за олимпиадата в Сочи и проблемите с бавното строителство на съоръженията в Рио.

Рох пое поста от Хуан Антонио Самаранч през 2001 година по време на скандала с корупцията в МОК покрай кандидатурата на Солт лейк сити. Общо 10 членове на МОК подадоха оставка заради обвиненията, че са получавали пари и други облаги, за да гласуват в полза на кандидатурата на американския град.

Белгиецът опитваше да разчупи елитарния имидж на МОК и предпочиташе да спи в олимпийските градчета по време на шестте олимпиади, които комитетът организира. Това са игрите в Атина (2004 година), Пекин (2008) и Лондон (2012), както и зимните олимпиади в Солт лейк сити (2002), Торино (2006) и Ванкувър (2010).

По време на първия мандат на Рох начело на МОК избухна и грандиозният скандал с тогавашния член на комитета Иван Славков - Батето. Екип на ББС засне филм със скрита камера, уличаващ Славков в готовност да вземе подкуп, за да даде гласа си в полза на домакинството на Лондон на олимпийските игри през 2012 г.

Филмът бе излъчен в навечерието на игрите в Атина през 2004 г. А година по-късно Славков бе изхвърлен от МОК с огромното мнозинство на членовете на комитета.

Споделяне

Още от Спорт