Жак Ширак свидетелства по скандал с финансиране на партията му

Жак Ширак свидетелства по скандал с финансиране на партията му

Бившият президент на Франция Жак Ширак беше разпитан в четвъртък във връзка със скандала около финансирането на партията му за времето, когато Ширак беше кмет на Париж, предаде ББС.

Бившият президент е дал показания в качеството си на свидетел, но това не изключва вероятността да му бъдат предявени криминални обвинения.

Следователите разследват схемата на фиктивни работни места, която е използвана за финансиране на вече несъществуващата консервативна партия на Ширак, за периода 1977 – 1995 г., когато той е бил кмет на френската столица.

Става дума за незаконно изплатени от кметството заплати на членове на партията.

Адвокатът на бившия президент, който присъства на разпита заяви, че Ширак няма да дава показания за други скандали.

През 12-те години, през които Ширак заемаше поста президент на Франция, той се ползваше с имунитет и не можеше да бъде разпитван от полицията.

В момента президентският имунитет не позволява на полицията да го привлече към разследването на смъртта на френски съдия в Джибути, а също и към делото за предполагаемите опити да се очерни настоящия президент Никола Саркози.

Този имунитет обаче не се разпростира над периода преди Ширак да заеме президентския пост.

Във връзка със скандала, за който свидетелства френският експрезидент, през 2004 г. беше осъден Ален Жупе, бивш министър-председател и съратник на Ширак и му беше забранено да се занимава с политика за срок от една година.

Ширак отрича всички обвинения.

 

Споделяне

Още от Свят