Жак, тоест Герхард

Възпрепятстван поради необходимостта да присъства на дебатите в Бундестага, където всеки глас е важен, германският канцлер Герхард Щрьодер помоли френския президент Жак Ширак да представлява Германия днес на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Това се случва за първи път в историята на евросъюза и е доказателство за постигнатия напредък в двустранните отношения в рамките на френско-германската ос последните месеци и в същото време отваря пътя за перспективите за срещите на върха в разширена Европа.

Разбира се и преди се е случвало, когато двойката Париж-Берлин функционираше без особени трудности, бившият германски канцлер Хелмут Кол да даде думата на тогавашния президент Франсоа Митеран да изрази позицията на двете страни пред техните колеги. Франция и Германия от десетилетия си разменят дипломати, които на международни срещи говорят от името и на двете правителства, нерядко за голямо учудване на чуждестранните партньори.

Германците и французите пожелаха да отидат още по-далеч, като замислиха отварянето на общи посолства в някои по-отдалечени малки страни. Този проект щеше да даде възможност на двете страни да реализират икономии и да дадат пример за двустранно сближаване. Инициативата беше блокирана от френския Държавен съвет от съображения за запазване на суверенитета. Все пак френските и германски дипломати съжителстват в общи сгради в някои страни извън територията на ЕС, като съжителството се разпростира постепенно и по отношение на културните институти.

Независимо от тези прецеденти, символът на един френски президент, който представлява германския федерален канцлер пред Европейския съвет няма как да не предизвика изненадата на партньорите. След 2002 г. ръководителите на двете страни - Жак Ширак и Герхард Шрьодер затвърдиха позицията, че в Европа нищо не може да се направи, ако се запазят недоразуменията, възникнали в хода на предишни години. Компромисът по въпросите на общата земеделска политика, постигнат миналата есен, отвори пътя към търсене на съгласие по разнообразни теми като иракската криза, разширяването, проекта за европейска конституция, тълкуването на Пакта за стабилност и икономически растеж, инициативите за насърчаване на растежа, общата отбранителна политика и др.

Давайки да се разбере, че на европейска сцена, функциите на двамата лидери са взаимозаменяеми, френският президент и германският канцлер , отправят едно прикрито предупреждение към държавите членки на съюза, били те стари или нови, които имат намерение да оспорват проекта за европейска конституция.

Посланието гласи: ако интеграцията на 25 страни бъде блокирана, няма пречки тя да продължи на двустранна основа.

Отвъд тази крайна хипотеза за евентуална криза, инициативата на Герхард Шрьодер предполага установяването на практика, чието разпространяване силно се желае от французите и германците. За да се избегне превръщането на срещите на ЕС в 25 монолога, групирането по региони и теми ще помогне за излъчването на общи говорители, което ще внесе оживление в дискусиите. Тази практика предполага наличието на висока степен на доверие между партньорите. Бихме искали да сме сигурни, че лансирането на френско-германската ос е нещо повече от споразумение, продиктувано от обстоятелствата на конкретния момент.

По БТА

Споделяне

Още от Свят