Жалба помрачава първата копка на газовата връзка с Гърция

Българската "Топливо-2" не е съгласна с избора на "Коринт" за доставчик на тръбите

Жалба помрачава първата копка на газовата връзка с Гърция

Точно ден преди дългоочакваната първа копка от строежа на газовата връзка между България и Гърция стана ясно, че една от обществените поръчки за реализацията на проекта е обжалвана. Българската "Топливо-2" ЕООД на Васил Щраков не е съгласна с това, че проектната компания "Ай Си Джи Би" е предпочела гръцката "Коринт Пайпуъркс" за доставчик на тръбите за интерконектора. Компанията е внесла своите претенции в Комисията за защита на конкуренцията на 21 май, но не е поискала временни мерки, които да спират реализацията на проекта, така че първата копка ще се състои, но церемонията е помрачена.

Претенцията на "Топливо-2" бе очаквана и за нея стана ясно още, когато бяха отворени техническите оферти на двамата останали на финалната права кандидати за поръчката за 60 млн. евро без ДДС. Предложението на българската фирма не бе допуснато до оценка, тъй като се прецени, че не покрива поставените в процедурата технически изисквания. Сега обжалването е факт, но ще продължат дейностите по проекта, който трябва да е въведен в експлоатация до края на 2020 г. Избраният строител – също гръцката фирма "Джей пи Авакс", има 18 месеца срок, за да приключи строежа.

Предложената от "Топливо-2" цена за доставката на стоманените тръби така и не стана ясна, а офертата на избрания конкурент е за 58.2 млн. евро без ДДС. В поръчката бе поканена да се включи и турската "Ерсияш Челик Бору Санайъ", но тя уведоми проектното дружество, че не може да удължи срока на валидност на офертата и затова бе изключена от надпреварата.

Предстои да се види какво ще е решението на Комисията за защита на конкуренцията.

Първата копка на съоръжението с проектна дължина от 183 км между Стара Загора, Хасково и Комотини, първоначален капацитет от 3 млрд. куб. м годишно и обща цена от 220 млн. евро,  ще се състои в сряда край с. Кирково преди граничния пункт "Маказа". Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас ще дадат началото на изграждането на интерконектора. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната свързаност в региона на Балканите, съобщиха от правителствената пресслужба.

От Министерския съвет припомнят, че газовата връзка е сред приоритетните европейски проекти за диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа, както и че по нея ще пристигат 1 млрд. куб. м азерски гази и ще им авъзможност да доставка на втечнен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес