Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Жалба в Брюксел за незаконна държавна помощ за ТЕЦ-ове на Ковачки

Централите ползват безплатни парникови квоти, без да инвестират в очистващи инсталации, алармира екоорганизацията "КлайънтЪрт"

2 коментара
Жалба в Брюксел за незаконна държавна помощ за ТЕЦ-ове на Ковачки

Жалба срещу четири електроцентрали на бизнесмена Христо Ковачки, че използват безплатни парникови квоти от държавата, а не извършват обещаните инвестиции в екологизацията на съоръженията си, е подала в Европейската комисия международната  екоорганизация за правна помощ "КлайънтЪрт" (ClientEarth). Това, според организацията, е неправомерна държавна помощ и така страната ни субсидира замърсяващо производство. Новината от българския партньор "За Земята" дойде във вторник, когато пък Министерството на енергетиката съобщи, че от Брюксел са одобрили разпределението на безплатните парникови квоти за 2016 г. между 23 оператори на горивни инсталации. Кой колко получава не се посочва, защото било търговска информация.

През декември 2013 г. Еврокомисията прие седемгодишен план за намаляване на въглеродните емисии, изхвърляни във въздуха, съгласно който от 2021 г. големите горивни инсталации трябва да започнат да купуват права за емитиране на замърсяващи газове. разреши даването на държавни помощи под формата на безплатни квоти за емисии. За 2013  г. на горивните оператори, сред които са и въглищните електроцентрали, бе решено те да получа 70 процента от необходимите им парникови квоти безплатно. Всяка година безвъзмездните квоти намаляват и за тази година те са редуцирани до 40 процента. Разпределението се съгласува ежегодно с Европейската комисия.

Тези безплатни квоти обаче се дават срещу ангажимент на съответните оператори да инвестират в очистващи инсталации.

При одобрението на националния план на България за седемгодишния преходен период операторите с безплатни квоти поеха ангажименти да инвестират в замяна близо 1 млрд. евро за екологизация на мощностите си. Например за 2016 г. България е получила право на 6 528 467 безплатни квоти, разпределени между 23 оператора, които за да ги ползват трябва да инвестират 44 458 860 евро (броят на квотите, умножен по референтната цена за годината, която е 6.81 евро), в подобряване на екологичните показатели на своето производство на електрическа енергия

Според "КлайънтЪрт", електроцентралите на Ковачки "Марица 3“, "Бобов дол“, "Брикел“ и "Топлофикация – Перник“ не спазват своите инвестиционни ангажименти в тази  посока и така ползват неразрешена държавна помощ. Затова и екоорганизацията иска от ЕК да бъде направена проверка на изпълнението за усвояване на държавната помощ, дадена на замърсяващите електроцентрали, които работят на въглища. Ако обявените от природозащитниците данни се потвърдят, българските власти могат да бъдат тежко санкционирани, защото са допуснали компрометиране на идеята на държавните помощи и позволяват субсидирането на експлоатацията на силно замърсяващи централи, без да ги модернизират, както е посочено в изискванията.

От екоминистерството обаче посочиха, че би трябвало захранването на сметките на електроцентралите с безплатните квоти да става само срещу констатирано изпълнение на съответния размер инвестиции, изчислен точно според предоставените права на замърсяване.

Министерството на енергетиката също посочва, че одобрените от ЕК безплатни квоти са предоставени на база доклад от енергийния министър за изпълнението на Националния план за инвестиции през 2016 г. Сега от Главна дирекция "Действия по климата“ на ЕК информират, че прегледът на доклада е приключен и прехвърлянето на полагащите се безплатни квоти е одобрено. Това означава, че в Брюксел не са открили нередности в изпълнението на инвестициите

Според "КлайънтЪрт" обаче за четирите централи на Ковачки, които ще получат квоти за емисии на стойност 197 млн. евро за периода от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2020 г., има данни, че не спазват екоангажиментите си.

"Установяваме, че България е допуснала явни нарушения на решението на Еврокомисията - вместо да модернизира производството на енергия, страната е използвала държавните помощи за затвърждаване на статуквото. Ако искаме ЕС да премине към нисковъглеродна енергетика, както изисква споразумението от Париж, Комисията не трябва да позволява подобна злоупотреба с публични средства“, заявява адвокатът на екоорганизацията Сам Брайт в разпространеното до пресата съобщение:

Според сдружението, България е нарушила Директивата на ЕС за търговия с емисии в замяна на екологизация и модернизация като е отпуснала държавната помощ за централите преди да са приключени конкретните техни  проекти по Националния инвестиционен план. ТЕЦ-овете на Ковачки не са представили в енергийното министерство план с ясни срокове и не са изпълнили заложените в националния план инвестиции. Българските власти не са успели да създадат ефективни процедури за мониторинг и прилагане, посочват още от "КлайънтЪрт".

В съобщението се посочва още, че четирите централи през последните месеци нагледно демонстрираха как липсата на модернизация и подобряване на техническата база, директно рефлектират върху потребителите.

"Две от централите ("Марица 3“ и „Бобов дол“) получават допълнителни плащания за студен резерв и въпреки това не успяват да подпомогнат енергийната система през най-студените дни на последната зима – централите просто не заработиха, когато бяха необходими, дава пример екоорганизацията.

Тя допълва, че и "Топлофикация – Перник“ се провали при осигуряването на отопление и топла вода през най-студения период на зимата и Перник беше оставен без доставки на толоенергия при минус 20 градуса, а абонатите на топлофикационното дружество не само не бяха компенсирани, но и получиха пълни сметки за месеца.

"Брикел“ продължава да работи, въпреки многократните случаи на обгазяване на близките населени места и неспазване на екологичното законодателство, допълва се в съобщението.

Брайт коментира, че целта на Брюксел е да подпомогне трансформирането и диверсификацията на енергийните системи, "но когато страни членки като България използват безплатните квоти, за да поддържат замърсяващи и остарели централи, това противоречи на целите на разпоредбата“.

Предстои да се види дали Еврокомисията ще реши да разследва България за описаните от природозащитниците нарушения.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Entdecken
    #2

    Бандитите на Гоци-ченгето са навсякъде и ни крадат повсеместно !

  2. АТ
    #1

    Искам да допълня информацията за ТЕЦ Перник - явно мощностите се включват така, че вечер, когато не се вижда да се изхвърлят димните и парните субстанции, а през деня всичко да изглежда както трябва. Сутрин ТЕЦ-а е обгърнат от дим и пари като пухтящо чудовище, от всички комини се бълва дим или пара с пълна сила, а през деня - красота и спокойствие. Няма ли институции, които да контролират изхвърляните от ТЕЦ-а емисии? Няма ли контролни органи на МОСВ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.