Жалби бавят премахването на паметника при НДК

Жалби бавят премахването на паметника при НДК

Премахването на паметника "1300 години Българи" при НДК ще се забави заради съдебни дела. В края на миналата година Столичният общински съвет реши монументът да бъде премахнат, елементите от него, които имат художествена стойност, да бъдат преместени в Музея на София, а на мястото да бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести пехотен полк.

Срещу решението обаче са подадени 5 жалби в съда, които спират изпълнението му. Плановете на общината бяха монументът да бъде махнат, а паметните плочи възстановени заедно с ремонта на площада около НДК, която трябва да приключи в края на годината. Сега обаче трябва да се изчака решението на съда по подадените възражения. Това е записано в отговор на кмета Йорданка Фандъкова на питане на общинския съветник Стефан Иванов.

Сред подалите жалби са авторът на паметника Валентин Старчев, както и трима общински съветници от БСП - Милка Христова, Борислав Борисов и Николай Белалов. Още при гласуването в края на миналата година от БСП обявиха, че премахването на монумента е вандализъм и историческа несправедливост.

Общинският съвет реши да махне рушащия се от години паметник "1300 години България", след като 25 години въпросът за съдбата му беше повдиган многократно и бяха обсъждани десетки идеи какво да се прави с него. Общината дори направи допитване сред столичани. Мнозинството подкрепиха премахването на паметника и възстановяването на мемориалните плочи на загиналите над 3000 войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Те са били на това място от 1934 г. до 1977 г., когато започва строителството на НДК.

Имаше и конкурс какво да се прави с паметника, но първа награда така и не беше присъдена.

Споделяне

Още по темата

Още от България