Жалби препъват регистрацията на "Да, България", но не и участието й в изборите

Христо Иванов: Саботират ни, но ние ще се явим на избори

Жалби препъват регистрацията на "Да, България", но не и участието й в изборите

Три жалби срещу регистрацията на "Да, България", подадени в понеделник, последния ден от 7-дневния срок, спъват самостоятелното участие на новата партия на предстоящите на 26 март парламентарни избори. "Връщаме се в София за извънредно заседание на нашия Национален съвет, за да вземем решение за явяване на изборите. Точно как, ще съобщим допълнително", заяви лидерът на партията Христо Иванов. Новината за обжалването на регистрацията е заварила него и екипа му на път за Габрово.

Две жалби са подадени от учредители на партията, но засега не е ясно какво е съдържанието им, тъй като липсва официална информация. От Софийския градски съд (СГС) също не дават подробности.

По информация на Mediapool една от жалбите е подадена от учредителя Добромир Добрев, другата е от члена на националното ръководство Вера Асенова, а третата е от гражданина Иван Иванов, който няма общо с "Да, България". Вера Асенова заяви пред Mediapool, че не е обжалвала в съда и допълни: "Това е провокация, опитват да ни спрат, но няма да го сторят".

Ако Върховният касационен съд (ВКС) допусне жалбите за разглеждане, ще попречи на "Да, България" да участва самостоятелно в изборите на 26 март, тъй като крайният срок за регистрация в ЦИК изтича на 8 февруари. Така новоучредената формация ще се наложи да ползва регистрацията на друга партньорска партия.

На 30 януари СГС постанови "Да, България" да бъде вписана в регистъра на политическите партии. Решението бе взето по време на самото съдебно заседание без никакви възражения от страна на прокуратурата, чийто представител Явор Димитров заяви, че държавното обвинение няма да обжалва.

Според Закона за политическите партии обаче процедурата не приключва с решението на СГС и има 7-дневен срок за оспорването му пред ВКС. Срокът изтича на 7 февруари. Ако през това време не бе постъпила жалба, "Да, България" можеше да внесе документите си в ЦИК за регистриране на изборите. Сега обаче преписката отива във ВКС, където започва да тече 14-дневен срок за окончателно произнасяне.

Дори ВКС да отхвърли жалбите и да постанови регистрация, партията на Христо Иванов няма да успее да се регистрира самостоятелно за вота на 26 март.

Христо Иванов: Саботират ни, но ние ще се явим на избори

Христо Иванов потвърди информацията за жалбите и уточни, че две от тях са очевидно фиктивни, тъй като им липсват "елементи за идентификация – няма ЕГН, не е платена съдебна такса, няма обратен адрес".

"Третата жалба от името на човек, който още на учредителното събрание опита да провокира хаос и напусна заседанието без стане учредител. Имаме основание да подозираме и него за волно или неволно съучастничество в провокация срещу "Да, България", каза още Иванов в официално изявление.

"За нас на този етап няма съмнение, че тези жалби, подадени в последния ден за обжалване, са изчислени така, че да предотвратят възможността на "Да, България" да се яви със самостоятелна регистрация на следващите избори. Нормалното развитие на нещата е ВКС да ги разгледа и отхвърли поради недопустимост, но това ще се случи след срока на ЦИК", обобщи ситуацията партийният лидер.

"Това, което мога да кажа, е, че няма да се получи. Връщаме се в София за извънредно заседание на нашия Национален съвет, за да вземем решение за явяване на изборите. Точно как, ще съобщим допълнително", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България