Жалби срещу интегралната бюлетина и вота с удостоверения

Жалби срещу интегралната бюлетина и вота с удостоверения

Сигнали за нарушения и жалби от различни партии, инициативни комитети, предизборни щабове, както и от отделни граждани са подадени в Централната избирателна комисия през неделния ден, съобщи говорителят ѝ Бисер Троянов. По думите му еднакво се третират както сигналите от  партии, така и тези от граждани.

Внесени са жалби срещу интегралната бюлетина, която се прегъвала трудно и за отпращане на хора с удостоверения за гласуване на друг адрес. Налице са и дежурните сигнали за осъмване на населените места с налепени предизборни плакати на кандидати във времето за размисъл, както и за забранена в деня на гласуването агитация и бюлетини с отбелязани имена.

Троянов съобщи, че в ЦИК са пристигнали сигнали за връщани граждани с удостоверения за  гласуване на място, различно от адресната регистрация. Това е станало във Велинград, където хора с такива удостоверения са били отпращани от членовете на комисиите с обяснения, че за балотажа нямало да се издават такива удостоверения и затова да си ги запазели за втория тур, защото ако им ги вземели сега, после нямало да могат да гласуват.

Няма такова нещо, каза Троянов. Удостоверенията са само за този тур и при гласуване с тях се вземат, за да няма повторно пускане на бюлетини в друга избирателна секция. При балотаж ще има нов регламент за хората, които няма да гласуват по местоживеене, който още не е решен, обясни говорителят на ЦИК. Той призова хората да се върнат да гласуват с удостоверенията.

В ЦИК са постъпили и сигнали за начините на сгъване на бюлетината от комисиите при полагането на втория печат върху тях. При пускането им в прозрачните урни, те се разгъвали и се виждали първите и последните в списъка претенденти за поста на държавния глава. Срещу твърдата хартия на бюлетината има дори официална жалба, заради което ЦИК издаде специални указания за начините на прегъване на бюлетината, така че да не се вижда за кого е гласувал човек.

Внесени са сигнали за това, че на места не се слагат вторите печати върху интегралната бюлетина, без които вотът е недействителен.

От "Коалиция за България" е подадена жалба за това, че върху плакатите на всички кандидат - президенти има налепени плакати за предстоящ панаир на модата във Видин. В крайдунавския град има жалба и за преместена секционна избирателна комисия, към която няма указателни табели.

От структурата на ДСБ в Кърджали е внесена жалба в районната избирателна комисия (РИК) за изборни нарушения в Крумовград и села от общината.

Оплакването е, че председатели на секционни избирателни комисии са подавали на избиратели предварително сгънати бюлетини, без членове на комисията да могат да видят дали те не са предварително зачертани.

От предизборния щаб на ДПС в Силистра съобщиха, че през нощта върху витрината на офиса им са били изписани обидни текстове, но жалба засега не е подавана.

Полицията в града обаче е била уведомена за появата на младеж с тениска с нарисуван пречупен кръст в една от избирателните секции.

Застъпник на Волен Сидеров в монтанската община Брусарци се жалва, че е бил нападнат снощи от ром и му е бил нанесен побой по политически причини.

Според началника на РПУ-Монтана главен инспектор Румен Игнатов инцидентът е от криминален, а не политически, защото застъпникът на Сидеров е познавал нападателя си.

Споделяне

Още от България