Жалбите срещу разрешителното за строеж на "Южен поток" препратени във ВАС

Министерството на регионалното развитие е изпратило във Върховния административен съд дванадесетте подадени жалби срещу издаденото разрешение за строеж на подобекти по проекта "Южен поток“, съобщиха от ведомството във вторник.

От там припомнят, че издаденото на 31 юли от бившия регионален министър Десислава Терзиева се оспорва от лидера на ДСБ Радан Кънев, Сдружение "Гражданска лига за България“, Антраник Ташчиян, партиите "Зелените", ВМР-БНД, Национален фронт за спасение на България“, Института за зелена политика, фирмата "Б едн Б Консулт“, Национална асоциация "Българско черноморие“, Живка Василева и Емилия Балчева. Повечето от жалбоподателите оспорват както разрешението за строеж по същество, така и предварителното му изпълнение.

Министерството посочва, че и то не поддържа предварителното изпълнение на издаденото разрешение за строеж, тъй като това би могло да доведе до усложнения заради започналата срещу страната ни на 3 юни наказателна процедура за избора на изпълнител на строежа на българското трасе на газопровода.

Освен това става въпрос за административен акт, а не за тръжна процедура, за да се налага предварително изпълнение и така вместо да се защити държавният интерес, да доведе до вреди за държавата.

Ведомството припомня, че Брюксел е поискал от страната ни да спре всички действия по реализацията на проекта до произнасяне по наказателната процедура.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес