Жълт картон от Брюксел за организираната престъпност, корупцията и следствието

Европейската комисия очаква от България да продължи реформата, свързана с постигане на ефективно досъдебно производство и справяне с организираната престъпност и корупцията. София предварително знаеше, че това ще е акцентът на последните консултации в Брюксел преди публикуването на 6 октомври на редовния доклад за напредъка на страната ни към ЕС.

"Така, както очакваме да получим похвала за добрата данъчна събираемост, така очаквам да ни окуражат да продължим борбата с корупцията и организираната престъпност и да ни бъде обърнато внимание за необходимостта от реформата в досъдебното производство.", заяви ръководителят на българската делегация евроминистърката Меглена Кунева. По думите и едва ли в доклада за напредъка на България ще има изненади.

Както самата тя обясни неотдавна обаче, преводът на думата "препоръка" в документите на Еврокомисията за нас трябва да означава "да се направи незабавно".

Герджиков: Сред "хилядите труженици" в МВР има склонни към корупция

Сред "хилядите труженици" в МВР има и такива, които са склонни да се поддават на корупция, да влизат в сговор с престъпни елементи, които отвътре подриват системата, констатира председателят на парламента Огнян Герджиков. Той изтъкна обаче, че в огромния апарат има великолепни професионалисти. Герджиков защити ръководството на министерството и специално Георги Петканов, които по собствените му наблюдения полагали много сериозни усилия.

още

В становищата на евроекспертите, които ще бъдат основа за заключителните оценки в доклада, бе посочено, че организираната престъпност остава недосегаема, че от корумпирани полицаи изтича информация към групировкита, както и че престъпниците са на свобода заради некачествено разследване на престъпленията им.

"България е желан партньор в ЕС и в този смисъл препоръките, които получаваме, са отправна точка за такива реформи у нас, които да могат да гарантират сигурността не само на българските, но и на европейските граждани", каза правосъдният министър Антон Станков, който е в Брюксел заедно с МВР шефа Георги Петканов, евроминистърката Меглена Кунева и финансист №1 Милен Велчев.

С промяна в конституцията ще се легитимира полицейското дознание

На продължилата малко повече от три часа среща е бил направен преглед на изпълнението от страна на България на политическите и икономическите критерии за членство, както и на хода на уеднаквяването на българското законодателство с европейското и прилагането му.

Представителите на Европейската комисия са поставили въпроси за досъдебната система, като акцентът бе върху реформата на досъдебното производство, става ясно от официалното съобщение на Министерство на външните работи.

У нас досъдебната фаза се води от два различни института - следствието в рамките на независимата съдебна система, и дознателския апарат в МВР. За Брюксел синхронизирането на тази фаза с европейския модел означава разследавнето да е към оперативните служби в МВР, а не в независимата съдебна система.

Българската конституция ще се промени, за да бъде легитимирано полицейското дознание, увери министърът на правосъдието Антон Станков пред агенция "Фокус". "Ние стоим зад ангажимента да предложим такава промяна в Конституцията, която да даде възможност полицейското разследване да има конституционна основа", добави Станков. В момента доказателствата, събирани при оперативното разследване на организирани престъпни групи се внасят в съда след като преминат през следствието и процесът, което често води до забавяне и липса на ефективност.

На вчерашната среща между министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген също стана дума за необходимост от промяна на Конституцията, която да спомогне за реформиране на дейността на органите на съдебната власт. Еврокомисарят специално се интересувал и кога парламентът ще гласува поправките в НПК, които предвиждат прехвърляне на 95 процента от делата от следствието към дознателите в МВР.

Очаква се промененият НПК да бъде гласуван в началото на октомври.

Станков уточни, че управляващите ще се съобразят с решението на Конституционния съд и няма да правят промени в конституцията, свързани с и изваждане на следствието от съдебната власт, за които е необходимо свикване на Велико Народно събрание.

Станков обеща на Брюксел нов Наказателен кодекс

Министър Станков е запознал Брюксел с предстоящата за одобрение от Министерския съвет национална концепция за изцяло нов Наказателен кодекс.

Концепцията за реформа в наказателното правораздаване би трябвало да бъде приета на следващото правителствено заседание. Тази идея беше възприета много положително от представителите на комисията, каза Станков в четвъртък.

Критичните оценки на Брюксел, че в България липсват правни инструменти за борба с организираната престъпност, провокираха управляващите на третата година от мандата си да започнат да обещават нов НК. Сложността на материята обаче породи съмнения у експертите, че той ще бъде приет от сегашното Народно събрание.

"Цялата информация, която предоставихме, ни прави по-уверени, че докладът ще е добър", заяви след заседанието и ръководителят на българската делегация Меглена Кунева.

От доклада зависи кога България ще може да подпише договор за присъединяването. София настоява това да стане колкото се може по-скоро в началото на 2005 г.

Още от България