Жълт код за обилни валежи в Източна България

Жълт код за обилни валежи в Източна България

Жълт код за обилни валежи е обявен в пет области в страната - Бургас, Варна, Добрич, Хасково и Ямбол. Очаква се преди обяд количествата дъжд да са 20-40 л/кв.м, а на места и над 60 л/кв.м, по данни на НИМХ-БАН.

Най-много валежи през нощта са паднали в Карнобат - 20 литра на квадратен метър, в Разград - 15 литра на квадратен метър, в Кнежа - 11 литра на квадратен метър.

Неделино е в бедствено положение

Обстановката в община Неделино остава бедствена заради проливните дъждове. Активизиралите се свлачища са прекъснати пътищата към населени места.

През нощта валежите са били краткотрайни и нивото на река Неделинска е в норма. Две села - Кочене и Раевица, обаче са откъснати от света. Там има и хора, нуждаещи се от хемодиализа. Прекъсната е част от улица "Напредък" в Неделино.

През януари е изготвен проект за укрепване на улицата, но пари не били отпуснати, каза кметът Стоян Беширов пред бТВ. Общината започва работата по разчистване на свлачищата още днес, за да може бедственото положение да бъде отменено, допълни той.

Обстановката в Поморие и Бургас се нормализира

Улиците в Поморие са отводнени, съобщи говорителят на пожарната Николай Николов. Активизиралото се свлачище в бургаския квартал “Меден рудник” е укрепено. До момента са постъпили около 35 сигнала за наводнени улици и мазета.

Във вторник валежите ще спират, а облачността ще намалява. Вятърът от северозапад временно ще се усили, но по-късно след обяд ще намалее. Максималната температура ще е 9-10 градуса.

По Черноморието валежите постепенно ще отслабнат, а до вечерта навсякъде ще спрат. Вятърът ще е от северозапад - умерен и силен, с него температурите ще се понижат значително. Максималните ще са от 9-10 градуса по северното крайбрежие и до 15-16 градуса по южното.

В планините ще застудее, като температура на 1200 метра ще достигне 5-6 градуса, на 2000 метра - ще бъде около минус 2 градуса. Преди обяд валежите в планините ще продължат, като над 1800 - 2000 метра ще вали сняг.

Споделяне

Още от България