"Жълт код" за силен вятър, вземете мерки, предупреди Столична община

"Жълт код" за силен вятър, вземете мерки, предупреди Столична община

Гражданите да обезопасят незакрепени предмети от терасите или прозорците на жилищата си и да бъдат внимателни, предупреди Столична община в неделя заради обявения "жълт код" за силен вятър.


Властите призоваха изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите, крановете и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.


Три екипа на аварийно-спасителната дирекция към Столична община реагират на място при сигнали.

Предупреждението на синоптиците е от първа и втора степен за очаквани пориви със скорост около 100 км/ч. То е в сила до полунощ все още само в Северна и Западна България.


През изтеклото денонощие в редица страни в Западна и Централна Европа ураганните ветрове взеха жертви и нанесоха щети.

Напомнянето на Столична община към гражданите и фирмите във връзка с "жълтия код" за вятър може да се разглежда и като презастраховане след поройните дъждове в Бургаско на 25 срещу 26 октомври, в резултат на които имаше и жертви, и щети за милиони. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна синоптиците, че не са подали "червен код", поради което властите не са успели да реагират адекватно. Директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов обаче го опроверга и посочи, че сутринта на 25 октомври е даден "червен код".

Споделяне

Още от България