Жълт код за сняг и поледици в 13 области на страната

Графика: НИМХ

Жълт код за сняг и поледици е обявен в 13 области на страната, сочи справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от агенция Фокус.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София област, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра.

В тези райони се очакват валежи от сняг, които през деня, с повишаването на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще има условия за образуване на поледици.

От НИМХ призовават за повишено внимание при дейности на открито и шофиране на заледени повърхности.

Междувременно, от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че се спира движението на тежкотоварните камиони по най-натоварените пътища в понеделник, 5 март, от 14 до 20 ч.

Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

От ведомството препоръчват шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, да карат внимателно и със съобразена скорост, като се спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.

По-късно през деня от АПИ съобщиха, че движението по път Ахтопол - Синеморец е ограничено за леки автомобили поради преливане на река Велика на пътното платно.

Заради свлачище пък бе затруднено движението по главния път София - Варна, в участъка между пътен възел Абланица и село Голец край Ловеч. Причината е срутила се скална маса на пътното платно. От Областното пътно управление в Ловеч съобщиха, че вече е започнало разчистване на скалните късове, но не се налага затваряне на участъка. Оттам допълниха, че шофьорите трябва да се движат с повишено внимание по главния път София - Русе в района на луковитското село Румянцево, тъй като пътното платно там е наводнено.

Пътищата в община Русе бяха проходими при зимни условия след образувалата се поледица в неделя сутринта, съобщи директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в града Спасимир Димитров, цитиран от БТА. Машини на снегопочистващите фирми осоляваха улиците и булевардите в града. Към обяд в неделя в общината нямаше населени места без електрозахранване.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?