Жълт сняг затрупа Смолянско

Бледожълт сняг вали в Гоце Делчев, Смолян и Асеновград. Метеоролозите от Роженската обсерватория обясняват, че явлението се дължи на преминаващия над България циклон, който се е формирал над Северна Африка и е засмукал прах от пустинята Сахара.

Валежи, оцветени в бледожълто, има и в цяла Гърция и Европейска Турция, но за разлика от България там вали не сняг, а дъжд.

Според учените снеговалежът с жълт цвят не е необичайно явление, още повече, че такива процеси – циклони, движещи се от бреговете на Северна Африка, у нас се наблюдават често.

След продължилите през целия ден валежи най-голяма е снежната покривка в Кюстендил, Хасково и Кърджали, съобщиха от метеорологическия институт при БАН. До 17.00 ч. дебелината на снега там е 18 сантиметра. В района на Пловдив и Пазарджик - 15 сантиметра, във Врачанско - 12 см, в Монтана и Казанлък - 10 см, между 5 и 7 сантиметра е падналият сняг в районите на Ловеч, Разград, Карнобат и Сандански.

В София снежната покривка към 17.00 ч. е 12 сантиметра.

Силен пулсиращ вятър духа в някои части на страната. В района на Свищов вятърът стига 72 км/ч., в Плевенско, където падналият сняг вече е образувал снежна покривка 7 см, духа и пулсиращ вятър със скорост от 60 км/ч. В района на Бургас скоростта на вятъра е до 86 км/час.

По планинските върхове духа силен до бурен вятър. На Черни връх скоростта му е 122 км/ч., а образувалата се снежна покривка е 122 см. На връх Ботев скоростта на вятъра е до 100 км/ч., а снежната покривка е 85 см. Силен вятър - до 70 км/ч., духа и в района на Шабла и Калиакра.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?