Жълтата метла ще помете "средния ешелон"

Политическият съвет на НДСВ одобри започването на незабавни уволнения в т.нар. среден ешелон на властта.

НДСВ ще предприеме кадрови промени и незабавни уволнения, ако има разминаване между партийните убеждения и лоялността на държавните служители при осъществяването на политиката на мнозинството. Това съобщи първият зам. председател на НДСВ Пламен Панайотов след днешното тричасово заседание на Политическия съвет на партията. "Право на всеки е да изповядва каквито намери за добре политически убеждения, но задължение на всеки служител е да бъде лоялен към държавната политика", посочи Панайотов.

За промени в т. нар. среден ешелон на властта отдавна настоява коалиционният партньор на НДСВ - ДПС, както и група депутати от царското движение. Тяхното желание да се уволнят кадрите, заварени от управлението на ОДС, беше оправдано с това, че те саботирали държавното управление.

Пламен Панайотов аргументира намерението на НДСВ за уволнения в средния ешелон с мотива, че хората по места се оплакали на членове на Политическия съвет от "служители, известни с неправомерното си поведение, които продължават да стоят на ключови позиции". Това са чиновници от администрацията, които се държат като субекти, представляващи партийна политика, а не като отговорни държавни служители, посочи Панайотов. По думите му мярката ще бъдат предприета незабавно заради декларираните от НДСВ професионализъм и почтеност.

Първият зам. председател на НДСВ не уточни критериите, по които ще се определя лоялността на служителите от областните и централната администрация. Съдбата на служителите от областната администрация ще се решава от областните управители, стана ясно от думите на Панайотов. Той не уточни точно кои ръководители ще преценяват дали даден служител на централната администрация осъществява или не държавната политика.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?