Жълтите павета евтин декор за клипове и филми

Достъпът до парк "Врана“ вече ще струва 5 лв.

Входът за Дворецът във Врана, все още е свободен, но скоро ще има билет т 5 лв. Сн: БГНЕС

Жълтите павета в София се оказаха евтин декор за клипове, филми и частни партита и това е причината почти всеки ден някоя от централните улици да е временно затворена. В същото време Столична община се готви да въведе платен достъп до наскоро открития парк "Врана“ за посетители от 5 лв., а в базиликата "Света София“ срещу 6 лв.

Гласуването на билетите е в дневния ред на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 18 юли. Това ще стане с промени в общинската наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община. Предложението е на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов и беше обсъдено в комисията по околна среда към СОС във вторник.

Барбалов предлага да се въведат билети за парка "Врана“, новия музей в подземията на базиликата "Света София“, в Музея за история на столицата и в Софийската градска художествена галерия. В момента достъпът в тях е безплатен. Аргументът е, че с въвеждане на платеното влизане ще се подпомогне издръжката на тези културни институти.

Към доклада липсва обосновка как са пресметнати цените на билетите.

За ползването на парка "Врана“ няма заложени цени за провеждане на частни партита и снимането на филми и клипове. "Подчертавам, че таксата за такива мероприятия трябва да е дебела, за да не се окаже, че обикновените столичани и гости на столицата ще издържат парка за сметка на комерсиални прояви“, каза Любка Качакова от НДСВ.

По нейно настояване беше съобщена цената за ползването на жълтите павета за снимки на реклами и филми и се оказа, че наемът им струва по 4.50 лв./кв.м дневно. Това е малко и е необходимо да се повиши няколко пъти, отбеляза Качакова. Според нея с вдигането на тази такса спокойно може да се осигури издръжката на парка "Врана“, която е около 300-400 хил. лв. годишно.

Новите тарифи за „Врана“

Билетът във парк "Врана“ да стане 5 лв. за възрастен и 2 лв. за децата и младежите от 6 до 18 години, предлага зам.-кметът по финансите.

Пенсионерите и децата до 6 години ще могат да посещават парка безплатно, предвиждат промените в наредбата. В тях не е предвидено ползването на семеен пакет с отстъпка. Такъв бе предложен от общинския съветник от БСП Альоша Даков.

Гражданинът Иван Петров отбеляза, че волята на дарителя Симеон Сакскобругготски е била паркът да бъде отворен безплатно за посетители. Бившият столичен кмет Стефан Софиянски уточни пред Mediapool, че бившият премиер не е поставял такова условие и в правото на общината е да определи дали достъпът да е платен или безплатен.

Гражданинът Петров постави въпроса, че по тази логика би следвало и другите паркове в София да бъдат платени, защото така се прави дискриминация. Представителите на Столична община не представиха аргументи парк "Врана“ да е обявен за музей, за да се въвежда входна такса.

Градската галерия – най-евтина

Посещението в базиликата "Света София“ се очертава да бъде най-скъпо – 6 лв., а най-евтино в Софийската градска художествена галерия -. 2 лв. за възрастни, предвиждат промените в наредбата. Единствено за градска галерия е предложен семеен билет от 4 лв.

Критиките към новите тарифи бяха, че има прекалено голяма разбивка на видовете дейности, които се заплащат. Например снимки в музея – 15 лв., видеозапис – 100 лв. и т.н.

Кой ще следи дали някой се снима за спомен, без да е платил, попита риторично Качакова.

В крайна сметка съветниците решиха до четвъртък всеки да направи предложения какви промени да се направят в наредбата и окончателният вариант да бъде подложен на ново обсъждане и гласуване в комисията по околна среда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?