Жълтите се отказват от интегралната бюлетина

НДСВ държи на интегралната бюлетина и няма да отстъпи въпреки категоричната позиция "против" от страна на коалиционния си партньор ДПС. Това стана ясно от изявлението на зам.председателя на царската партия Даниел Вълчев, който изготви проекта за промени в избирателните закони на НДСВ. Миналата седмица той беше приет от парламента на първо четене наред с текстовете на БСП и на СДС.

Общата бюлетина ще включва всички партии - всяка с отделен номер, и избирателят сам ще отбелязва за кого гласува. Тя ще се пуска без плик, най-вероятно в прозрачна урна, предвижда нововъведението.

"Въпреки настояването на ДПС, НДСВ няма да отстъпи от интегралната бюлетина," категоричен бе Даниел Вълчев в понеделник в Русе. Само преди седмица обаче, по време на дебата в пленарна зала, Вълчев беше много "по-отстъпчив" и толерантен спрямо ДПС. Тогава той обясни, че не бива поправките да създават дискомфорт на нито една от политическите сили и така даде знак, че без съгласието на хората на Доган интегралната бюлетина няма да стане факт.

В понеделник, в разгара на консултациите с ДПС и Новото време, жълтият юрист вече беше на друго мнение. Той разясни, че партията му не държи на интегралната бюлетина от желание за противоборство, а защото чрез нея ще се постигне по-висока избирателна активност и ще се регулира участието в изборите само на тези политически сили, които имат сериозни възможности и амбиции в политическия живот на страната.

Вълчев опроверга и основния аргумент на ДПС против интегралната бюлетина - че ще доведе до голям брой недействителни гласове и изборите ще се опорочат.

Това не е вярно, смята Вълчев и припомни, че на общинските избори през 2003 г., когато се гласуваше с отделни бели бюлетини, недействителните са били 17.9 % от всички пуснати при нормален "брак" около 4 на сто.

Завоят в позицията на жълтите може да е сигнал, че продължаващите и в момента консултации в Либералния алианс за попълване на празните важни държавни постове може би са довели до резултати, удовлетворяващи хората на Доган. Преговорите в алианса за общата бюлетина, евентуална предизборна коалиция и разпределянето на 30-те овакантени държавни поста вървят в пакет.

Подкрепата на ДПС за общата бюлетина се пазари срещу някои от важните вакантни държавни постове, потвърди член на жълтото ръководство, участващ в стартиралите миналия четвъртък преговори, които продължиха до късно в понеделник. Хората на Доган настояват основно за председателското място в комисията срещу дискриминацията, за което гласят Метин Казак. "Нововремската" подкрепа пък струвала четири избираеми места в жълтите листи. Новото време искат и контрола над застраховането чрез зам.шефския пост в Комисията за финансов надзор, имат и апетити към вакантните места в Комисията за регулиране на съобщенията, както и в комисията "Петканов" за конфискуване на престъпно придобито имущество.

Очаква се окончателните договорки коя партия кои постове ще получи да бъдат огласени още през тази седмица.

След като ДПС твърдо заяви, че ще участват във вота самостоятелно, този понеделник в Русе Даниел Вълчев също обясни, че предизборните коалиции не носят успех и НДСВ няма да се явят с ДПС. За коалиция с Новото време изобщо не бе споменато.

Във вторник на заседание на политическия съвет на НДСВ ще бъде обсъден правилникът за работа на централния щаб на партията за подготовка на изборите. Очаква се да бъдат излъчени и заместници на шефа на щаба Лидия Шулева. Спрягани за тези постове са сегашният главен секретар Веселин Близнаков, който най-вероятно ще поеме финансирането на кампанията, зам.шефът на партията Николай Свинаров, който да поеме подготовката на местните структури, колегата му Даниел Вълчев да отговаря за социологическите изследвания, а екоминистъра Долорес Арсенова - за организационните въпроси.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?