Жълтите внесоха листата си за София

След дълги умувания и в последният възможен ден НДСВ най-накрая внесе в Общинската избирателна комисия (ОИК) листата си с 61 имена за общински съветници. В същото време в четвъртък областният координатор на жълтите в Русе напусна партията, заради отстраняването му от общинската листа.

Очаквано начело на софийската листа, която бе редена до късно в сряда, е кандидатът за кмет Антония Първанова, следвана от двама досегашни жълти съветници Владимир Каролев и Кирил Арсов. Другият сегашен представител – Атанас Тасев, е изпратен чак на девета позиция.  

Преди да внесе документите в ОИК Първанова коментира, че вярва в намерението на софиянци “да живеят в един по-добър, по-уютен и по-спокоен град,” с повече сигурност за децата им.

По думите ѝ София не е имала жена кмет и това си личи. Мисля, че с една твърда, но грижовна ръка, с добър екип и с включване на съветниците, може да се постигне много повече, за да получат гражданите увереността, че това, което се прави, е в техен интерес, допълни тя.

В отговор на въпрос дали очаква подкрепа от ДПС, които все още не са обявили зад кого ще застанат в София, Антония Първанова заяви, че с партията на Доган са в едно семейство - либералното, и че развиват една и съща политика - на демократичност, на толерантност и на диалог.

Би било логично и бих се чувствала много уверена, ако те изразят своята подкрепа, посочи тя.

НДСВ издигна и 11 кандидати за районни кметове в столицата.

Жълтият областен в Русе напусна партията

На пресконференция областният координатор на НДСВ в Русе - Наталия Казакова съобщи, че е подала оставка от поста  и е депозирала молба за напускане на партията.

Решението ѝ е породено заради махането на името ѝ от жълтата листа на НДСВ за общинари в крайдунавския град.

По думите ѝ централното ръководство на партията изважда от изборните листи хората, които са се проявили като "бунтовници" на последния конгрес на 3 юни. Тогава по-голяма част от парламентарната група, дори и жълти министри, обвиниха зам.-шефът на партията Милен Велчев в “манипулации” на избора на ново ръководство.

Сред мотивите за напускането Наталия Казакова посочи несъгласието си със стила и методите на ръководство на партията.

Това е вторият случай на напускане на жълтата партия от изявени активисти в Русе, след като преди около месец това направи и бившият областен управител на Русе и председател на областния предизборен щаб Румен Януаров.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?