"Жълтите жилетки" може да се съберат в събота под Айфеловата кула, не и на "Конкорд"

"Жълтите жилетки" може да се съберат в събота под Айфеловата кула, не и на "Конкорд"

Протестиращите срещу цените на горивата във Франция ще могат да се съберат в събота в подножието на Айфеловата кула, съобщи френското вътрешно министерство, цитирано от ДПА.

В съобщението се подчертава, че независимо от призивите в социалните медии, демонстрантите не може да се съберат на площад "Конкорд" поради "очевидни съображения за сигурност". Площадът в края на "Шанз-Елизе" е в близост до Елисейския дворец и миналата събота полицията използва сълзотворен газ, за да разчисти от протестиращи улицата до президентството.

Правителството на президента Еманюел Макрон твърдо се противопоставя на искането на "жълтите жилетки" да отмени повишаването на цените на бензина и дизела. Управляващите мотивират мярката като важна част от борбата с климатичните промени. Въпреки че властите обещават финансова помощ за автомобилистите с малки доходи или силно зависимите от използването на кола, демонстрациите не стихват, отбелязва ДПА.

В събота около 283 хиляди протестиращи, облечени с светлоотразителни жилетки, заляха улиците на френските градове. Оттогава имаше и други по-малки протести, като някои блокираха кръстовища и кръгови движения. По данни на вътрешното министерство в сблъсъци с органите на реда са загинали двама и са били ранени 550 човека, а 450 демонстранти са били задържани за разпит.

Протестите обхванаха и отвъдморската френска територия Реюнион, където даже бе въведен нощен полицейски час. От метрополията пристигнаха 80 жандармеристи в помощ на силите за сигурност на острова.

Движението на "жълтите жилетки" придобива популярност във Франция. Според резултатите от анкета, цитирани от телевизия Бе Еф Ев Те Ве, 70 на сто от французите го одобряват.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа