Жълто-кафяв дъжд валя в Смолян, обилно вали в седем български области

Дъжд, примесен с частици пустинен пясък, валя в района на Смолян и Широка лъка, съобщиха от Метеорологичната станция на връх Рожен. Според метеоролозите това е обичайното явление оцветен валеж и вероятно се дължи на Средиземноморски циклон, довял пясъци от Сахара.

Дъждът е с жълтеникаво-кафяв цвят и не е опасен за хората, но след спирането му ще се наложи измиване на колите, върху които са падали дъждовните капки с песъчинки.

Оцветен дъжд не е рядка гледка за Родопите през пролетта, а преди две години в района валя и жълт сняг, примесен също с пясъци от Сахара.

Оранжев код за опасно силни дъждове е обявен за днес в седем области на страната. Най-обилни валежи ще има в Централна България - до 50-60 л на кв. м. Предупреждението на синоптиците е за областите - Плевен, Ловеч, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В Западна България след обяд и преди полунощ срещу четвъртък също се очакват значителни валежи - предимно между 15 и 30 л на кв. М. В Североизточна България ще превали към края на деня. Там е обявен код „Жълто” за силни ветрове.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?