Жан-Клод Трише попари надеждите ни за по-рано влизане в еврозоната

Жан-Клод Трише попари надеждите ни за по-рано влизане в еврозоната

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан.Клод Трише поряза надеждите, изказвани от редица български икономисти, че заради кризата ЕЦБ ще снижи критериите за приемане на нови членове в еврозоната. А това ще облагодетелства България да приеме по-рано еврото като официална валута на страната, въпреки че не отговаря на някои от основните критерии от Маастрихт.

В петък в София след лекция пред икономическия елит на страната, Трише заяви, че в еврозоната не трябва да се приемат страни, които не са напълно подготвени и не отговарят на критериите за въвеждане на еврото.

"Както знаете, Маастрихтските критерии трябва да бъдат покрити, за да се влезе в еврозоната. Позицията на ръководството на ЕЦБ е, че не трябва да се правят изключения за страни, които не отговарят на изискванията. Доколкото знам, това е и позицията на правителствата на държавите от ЕС, включително и на страните от Централна и Източна Европа", каза ръководителят на централната банкова институция в ЕС.

Жан.Клод Трише е в София по покана на ръководството на БНБ по случай 130-ата ѝ годишнина. Той бе удостоен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство.

В рамките на лекцията си председателят на ЕЦБ каза, че бързото прилагане на всички стабилизационни мерки във финансовата област е в основата на борбата с икономическата криза. Според него има силна необходимост от реформиране на финансовата регулация, иначе след 2-3 години светът ще се сблъска с подобна на сегашната криза.

Реформата трябва да даде централна роля на МВФ, Световната банка и Банката за международни разплащания, които трябва да имат по-голямо значение за поддържането на доверието и стабилността на финансовата система.

Жан-Клод Трише каза още, че предстои банковата система в еврозоната да бъде подложена на "стрес тест", който ще определи готовността на системата да реагира при влошаване на показателите на икономиките. Резултатите се очаква да бъдат готови през септември. ЕЦБ има пълно доверие в работата на органите за банков надзор в ЕС, каза Трише.

Председателят на ЕЦБ посочи още, че мерките,които ЕЦБ е предприела за противодействие на кризата, са нестандартни, но са дали добър резултат. Той каза, че основната цел на ЕЦБ е да осигури на банките в Европа възможност да поддържат кредитирането на домакинствата и бизнеса.

Споделяне

Още от Бизнес