Жан-Клод Трише: Силното евро ще има отрицателен ефект върху износа на еврозоната

Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви днес, че поскъпването на еврото спрямо долара ще има "отрицателен ефект" върху конкурентоспособността на износителите от еврозоната, предаде АФП.

Този отрицателен ефект обаче би трябвало да бъде "частично компенсиран" от нарастването на търсенето в световен мащаб, каза на пресконференция председателят на централната банка.

Той поясни че поскъпването на еврото би трябвало да "намали натиска върху цените" в еврозоната и припомни и че валутните курсове са само един от елементите за анализ на рисковете за стабилността на цените в еврозоната.

Според Трише основната лихва на Европейската централна банка е "подходяща". Днес тя реши да остави непроменен основния лихвен процент въпреки все по-настойчивите искания на икономисти и на официални лица да бъдат понижени лихвите в еврозоната, за да се забави поскъпването на еврото и отрицателният му ефект върху износа и икономическия растеж.

Еврото, което леко поевтиня предиобед на международните валутни пазари, започна отново да поскъпва след изказването на Трише поради липсата на признаци за евентуално скорошно намаляване на лихвите в еврозоната.

Докато сутринта едно евро се разменяше за 1,2561 долара, след пресконференцията на Трише то поскъпна 1,2744 долара.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес