Жан-Клод Трише упрекна Франция за големия бюджетен дефицит

Номинираният за председател на СД на ЕЦБ управител на Банк дьо Франс Жан-Клод Трише предупреди собствената си страна - Франция, че може да подкопае доверието в еврото с големия си бюджетен дефицит, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението бе направено по време на изслушването на Трише днес в Икономическата и валутна комисия на Европейския парламент /ЕП/, което е част от процедурата по назначаването му начело на ЕЦБ.

Жан-Клод Трише подчерта пред евродепутатите необходимостта от строг контрол върху публичните разходи, за да бъде гарантиран успехът на "дръзкия" експеримент с единната валута в ЕС.

На въпрос за нарушаването на бюджетните правила от Франция три години поред, Жан-Клод Трише твърдо застана на страната на фискалната дисциплина. Той предупреди Париж, че растеж, постигнат чрез допълнителни публични разходи, може да доведе до загуба на потребителско и инвеститорско доверие заради прекомерните дефицити.

Предупреждението на Трише към Франция бе направено само един ден след подобни предупреждения от страна на сегашния председател на СД на ЕЦБ Вим Дуйзенберг и председателя на Европейската комисия Романо Проди.

Трише каза, че ще се придържа към приоритета на предшественика си - борбата с инфлацията и ще устои на призивите за понижаване на лихвите, за да се стимулира растежа. Гарантирането на ценова стабилност е необходимо условие за растеж и създаване на работни места.

Това е необходимо, но не достатъчно само по себе си условие, подчерта френският централен банкер и добави, че правителствата на отделните страни трябва да контролират по-стриктно разходите и да извършат структурни реформи за засилване на доверието и увеличаване на инвестициите.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?