Жан-Клод Юнкер: България да докаже, че постигнатите резултати са дългосрочни

Жан-Клод Юнкер: България да докаже, че постигнатите резултати са дългосрочни

България трябва да докаже, че постигнатите резултати могат да се поддържат и са дългосрочни по характер. Това заяви премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след среща с президента Георги Първанов в сряда.

"Гледам на перспективата България да се присъедини към Механизма за валутен обмен (ERM ІІ)с много оптимизъм. Ориентацията на българските власти е добра, но трябва България да докаже, че постигнатите вече резултати могат да се поддържат и са дългосрочни по характер", посочи Юнкер, цитиран от БТА.

Според него "проблемите на някои страни в еврозоната теоретично биха могли да повлияят върху процеса за присъединяване на България към страните, приели еврото за национална валута".

"Но не трябва да следваме духа на създадената от момента атмосфера. България подобри много икономическите си резултати през периода 2007-2008 г., когато беше първият ѝ опит да се присъедини към Механизма за валутен обмен. Вярно е, че ние

държим много на увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика, както и на състоянието на икономиките на всички страни, които искат да се присъединят към еврозоната", посочи още Юнкер.

След срещата с премиера на Люксембург българският президент откри барелеф на Светите Кирил и Методий в Ньомюнстерското абатство в Люксембург, където на 25 април 2005 г. бе подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз.

По-рано в сряда Първанов се срещна и с белгийския премиер Ив Льотерм, пред когото също е представил амбицията на България да стане част от еврозоната.

В рамките на визитата си в Белгия и Люксембург Първанов се срещна още с президента на ЕС Херман ван Ромпой, с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и с еврокомисари.

Споделяне

Още от България