Жан-Мари Льо Пен даде рамо на „Атака” и Слави Бинев

Жан-Мари Льо Пен даде рамо на „Атака” и Слави Бинев

Фактът, че съм в София, означава, че “Атака” има приятели в цяла Европа, защото тази партия защитава същите принципи в България, каквито Националният фронт във Франция. Това заяви лидерът на крайно дясната френска партия Жан-Мари Льо Пен в неделя в София. Той бе гост на официалното откриване на предизборната кампания на партия „Атака” в НДК в столицата.

Льо Пен, считан за доайен на европейския национализъм, се представи неубедително на последните президентски избори във Франция. Той обаче бе приет от новоизбрания президент Никола Саркози в Елисейския дворец, което не се бе случвало на Льо Пен в годините, през които президентският пост се заемаше от Жак Ширак.

Това накара националистът да похвали първите стъпки на новия президент като „твърди и навременни”, но и да напомни, че със засилената си патриотична риторика Саркози е „откраднал” от гласовете на крайно десните избиратели във Франция.

В София пред симпатизанти на „Атака” Льо Пен посочи, че хора като него и “Атака” се борят срещу тези, които са се обединили, за да отслабят Европа. Французинът повтори известната си теза, че Старият континент е застрашен от глобализацията и имиграцията и призова хората да не се страхуват от национализма, защото националистите са „патриоти, които обичат хората и родината си”.

Льо Пен използва софийската трибуна, за да отправи критика към Саркози, който по време на предизборната си кампания „започнал да говори като Националния фронт”. “Направи една крачка напред, но се спря”, отбеляза Льо Пен. Той определи президента на Франция като „илюзионист”, като визира поведението му по отношение на членството на Турция в Европейския съюз. Саркози е сдържан привърженик на това членство.  

Според Льо Пен Турция не е европейска страна, въпреки че е „уважавана и с голяма история”, и мястото ѝ не е в ЕС. “Искаме Саркози да играе честна игра, а по отношение на Турция не го прави”, каза още Жан-Мари Льо Пен. Той посочи още, че не е съгласен САЩ да определя политиката на Европа.

В София Льо Пен даде рамо на кандидатите на „Атака” за кметове и определи номинирания за столицата Слави Бинев като човек със спортен дух и воля за победа.

За лидера на „Атака” Волен Сидеров публичната поява в България на френския крайно десен политик бе акт на легитимация на партията му повече във вътрешен план и пред симпатизантите ѝ, отколкото във външен. Самият Льо Пен няма нищо против да изнася национализъм, след като партията му премина пика си на популярност отпреди десетина години.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?