Жан-Мари льо Пен е против избирането на дъщеря му за президент на Франция

Жан-Мари льо Пен

Историческият лидер на френския Национален фронт (НФ) Жан-Мари льо Пен се обяви против избирането на дъщеря му Марин, сегашния ръководител на крайнодясната партия, за президент на страната, предаде Франс прес.

"Ако с такива морални принципи трябва да се ръководи френската държава, това би било скандално след предателството" към собствения ѝ баща, каза той в интервю за радио Юроп 1, след като членството му в НФ бе преустановено.

Той бе лишен и от званието почетен председател на фронта. Изпълнителният комитет на партията изслуша бившия си лидер след репликата му, че нацистките газови камери са били обикновен детайл през Втората световна война.

Членството на льо Пен ще бъде формално прекратено на партийна среща до три месеца.

Попитан дали пожелава победа на дъщеря си на следващите президентски избори във Франция през 2017 г., Жан-Мари льо Пен отговаря: "За момента, не."

86-годишният евродепутат от НФ казва, че Марин е "малко по-лоша" от основните политически партии в страната, социалистите и Съюза за народно движение, "тъй като противникът се бие с вас лице в лице, а (в НФ) ви удрят в гръб".

В друго интервю, за радио Ар Ем Се, Жан-Мари льо Пен заклейми решението на ръководството на Националния фронт, което снощи "замрази" членството му. Той нарече ръководния орган на НФ "събрание на подкупни, придворни хора, наказателен взвод от
седем наемници".

До три месеца НФ ще се събере на извънреден конгрес, на който ще реши дали го лиши и от званието почетен председател. Жан-Мари льо Пен бе начело на партията от нейното създаване през 1972 г. до 2011 г., когато предаде щафетата на дъщеря си.

Националният фронт и Марин льо Пен се разграничиха от него след поредните му спорни изказвания за имиграцията и Холокоста.

Това стана на фона на опитите на НФ и неговата председателка да променят своя имидж.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?