Жан-Мари льо Пен: "Газовете камери са подробности от историята"

Историческият лидер на крайната десница във Франция - Жан-Мари льо Пен, който е председател на Националния фронт от 30 години насам, се класира вчера за втория тур на президентските избори заедно с досегашния президент Жак Ширак.

73-годишният основател на Националния фронт се е кандидатирал четири пъти за Елисейския дворец, като този път успя да спечели подкрепата на избирателите, подчинявайки цялата си предизборна кампания на темата за несигурността и имиграцията. След като окачестви като заговор опитът да му бъде попречено да представи 500-те подписа, нужни да внесе кандидатурата си, през последните дни преди изборите той усилено твърдеше, че е единственият, който може да победи Жоспен на първия тур.

Льо Пен, когото приятелите наричат "скалата", е роден на 20 юни 1928 г. в град Трините-сюр-мер. Баща му е починал, когато той бил 14-годишен и е възпитан от майка си в "любов към Бога и родината".

Той заминава за Париж, за да завърши средното си образование и да следва право. Изкушен от армията, заминава за Индокитай през 1953 г. и за Алжир през 1957 г. Жан-Мари льо Пен става депутат през 1956 г. и е преизбран през 1958 г., когато се присъединява към групата на независимите и селяните. През 1960 г. сключва брак с Пиерет Лалан, от която има три дъщери.

През 1972 г. основава Националния фронт, който трябва да обедини десните национални сили. На президентските избори през 1974 г. обаче получава едва 0,74 процента от гласовете. През 1981 г. не успява да събере необходимия брой подписи, за да се кандидатира.

Успехът на Националния фронт в град Дру през 1983 г. го правят известен. Льо Пен става депутат между 1986 и 1988 г., после европейски депутат и регионален съветник. Изборите, които иска да спечели обаче, са президентските. От 1988 г. насам лидерът на крайната десница не е пропуснал да участва в нито едни избори.

През 1998 г . неговата партия е разклатена от оттеглянето на неговият заместник Бруно Мегре. Поради тази причина партийните членове трябва да бъдат успокоени, а партийните кадри да бъдат сменени. През годините той увеличава провокациите. Льо Пен твърди, че вярва в "неравнопоставеността на расите", сравнява болните от СПИН с чумави и определя газовите камери като "подробност от историята ("un point de detail de l'Histoire)". Тези негови реплики му костват редица съдебни процеси.

Днес изказванията му са по-умерени, въпреки че продължава да напада "общественото устройство". Льо Пен вече не си позволява да използва същите нападки от миналото, но все още се придържа към същата политическа програма.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?