Жан-Мари льо Пен ще издигне кандидати срещу партията на дъщеря си

Жан-Мари льо Пен

Ветеранът на френската крайна десница Жан-Мари льо Пен заяви, че новосформираната му партия ще издигне свои кандидати на парламентарните избори във Франция догодина, противопоставяйки се директно на дъщеря си, която го изключи от основаната от него партия Национален фронт, предаде Ройтерс.

Льо Пен добави, че няма да се поколебае да издигне кандидати в избирателните райони, за които се бори и Националният фронт, което може да намали шансовете за влизане на крайнодесните кандидати в долната камара на парламента. Парламентарните избори са насрочени за юни следващата година след президентските избори през април и май.

Марин льо Пен, която в момента ръководи Националния фронт, изхвърли баща си от партията миналата година заради изказвания, омаловажаващи Холокоста. Конфликтът между двамата излезе наяве, след като в борбата си за власт тя се опита да смекчи антиимигрантския имидж на Националния фронт.

"Ще се явя на парламентарните избори, защото Комитетите "Жана, на помощ" ще издигнат свои кандидати, много кандидати", заяви той пред телевизия Ел Се И. Новото му политическо движение носи името на френската национална героиня Жана д'Арк.

"Призовавам всички, които мислят като мен, а именно, че линията, защитавана от Националния фронт, не е същата като преди, да се присъединят към мен", добави 88-годишният политик.

За разлика от баща си Марин льо Пен не се задоволява с привличането на протестни гласове и се опитва да спечели властта. Следвайки стратегия на "дедемонизация", тя се опита да превърне Националния фронт в основна партия и да спечели политическо уважение - нещо, което баща ѝ смята за грешка.

Нарастващата популярност на Марин льо Пен не пострада от изгонването на баща ѝ. Проучванията на общественото мнение показват, че тя ще премине първия тур на президентските избори през април догодина, но ще загуби на втория кръг, независимо дали противникът ѝ ще е левоцентрист или десноцентрист.

Споделяне

Още от Европа