Жан Виденов: Хляб ще има, но не за всеки

Бившият премиер Жан Виденов, при чието управление в България имаше тежка зърнена криза, заяви, че състоянието на земеделието в момента е много по-лошо, отколкото преди години. Виденов беше разпитан днес по делото за зърнената криза през 1995-1996 г. в Софийския градски съд.

Пред журналисти Виденов коментира, че сега едва ли може да се очаква зърнена криза, след като цените са освободени от правителството и могат да стигнат нива, характерни за Швейцария. Според Жан Виденов при това положение ще има хляб и зърно, но не всеки ще може да си ги позволи.

Обвиняеми по делото за зърнената криза са бившият вицепремиер в кабинета на Виденов Кирил Цочев, министърът на земеделието и хранителната промишленост от същото правителство Васил Чичибаба, неговите заместници Маньо Манев, Димчо Шопов и Мария Бозукова, както и изпълнителният директор на "Нефтохим" в този период Стефан Неделчев. Те са обвинени по член 219 от Наказателния кодекс - за стопанско престъпление. Шестимата са подведени под отговорност за износа на над 900 000 тона зърно през 1995 г., с което са ощетили държавата.

През 1995-1996 г. реколтата в страната беше сравнително слаба, каза пред съда Жан Виденов, цитиран от БТА. По думите му през този период се е формирала значителна разлика между вътрешните и външните цени на зърнените храни и това е породило стремеж на българските търговци да продават зърно на външните пазари. Виденов припомни, че през 1996 г. е влязъл в сила режим на външна търговия, забраняващ износа на зърно. Виденов твърди, че след забраната не е получавал сигнали за такъв износ.

Сделката между "Нефтохим" и "Югопетрол" е била бартерна и основният мотив на правителството да я подкрепи е било желанието да бъдат възстановени отношенията с Югославия, каза Виденов. Той уточни, че в този период е имало около 100 фирми, износители на зърно. Една от тях е била "Мултигруп", но фирмата не е изнесла повече от 10 на сто от общото количество зърно, посочи бившият премиер.

В отговор на журналистически въпрос Виденов посочи, че не би говорил за грешка на своето правителство. По думите му става въпрос за политика, която, за да се осъществява, е било необходима по-голяма обществена мобилизация, както и "да няма подритване по кокалчетата".

Жан Виденов каза още, че неговото правителство е правило опити да задържи по-ниски цените на зърнените храни на вътрешния пазар във време, в което външните пазари са предлагали големи печалби на производители и търговци.

Не всички разбраха опита ни да спечелим от една печеливша за България среда, коментира още Виденов.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?