Жан Виденов се връща в политиката в коалиция с комунистите

Бившият премиер се кълне да защитава родината с оръжие в ръка

Жан Виденов и лидерът на Съюзът на комунистите в България Павел Иванов

Бившият премиер Жан Виденов обяви, че се връща в политиката с новата си партия "Лява алтернатива", която ще участва на изборите с коалицията "За чиста и свята Република“. В тази коалиция участва и Съюзът на комунистите в България.

"Има Инициативен комитет за създаването на такава партия. Аз съм сред най-активните членове, защото имам най-голям опит. Иван Атанасов е инициаторът на идеята за формиране на политическа партия "Лявата алтернатива". Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за създаването на нова партия са необходими поне 4-5 месеца по закон, ПП "Лявата алтернатива" ще участва в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България", разказва Виденов в интервю за Plovdiv-press.

Бившият премиер бе лидер на БСП от 1991 до 1996 година, когато бе наследен от Георги Първанов. След гръмкия провал на неговото управление, приключило с финансово-икономическа катастрофа на държавата, Жан Виденов се оттегли от политиката и досега се занимаваше предимно с преподавателската си кариера в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия.

Сега той е решен да се върне в политиката, воден от убеждението, че "БСП няма бъдеще". Виденов иска да предостави алтернатива на левия избирател заедно с комунистическата партия.

"БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма".

Според Виденов "перестройката" е виновна за политическата криза в България.

"Тя (перестройката) съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента", казва той.

От интервюто се разбира, че Виденов заменя популярния в България термин "преход" с руския "перестройка".

"Предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България", казва Виденов.

Неговото послание към сегашния политически елит е: "Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена".

Жан Виденов на 62 години. Той е завършил "Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език. Виденов е премиер от 1995- 1997 година, но подава оставка всички постове заради масовите протести, провокирани от тежката икономическа криза, хиперинфлацията и беззаконието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?