Жандармерия разпръсна блокада на пътя край Кресна заради социалната несправедливост

Този път блокадата на пътя продължи двайсетина минути, сн. БГНЕС

Жандармерия разпръсна около стотина граждани на Кресна и Благоевград, които в неделя блокираха в ранния следобед движението по главния път Е-79 като знак на протест срещу социалната несправедливост.

Недоволните граждани започнаха да пресичат постоянно пешеходната пътека на пътя под звучите на патриотични песни и с развети трикольори. Това доведе до образуването на колона от автомобили в натоварения неделен трафик.

След като това продължи около двайсетина минути, силите на реда са намесиха.

Жандармеристите разкъсаха колоната от двете страни на пътя, за да тръгнат спрелите автомобили. Това предизвика недоволството на протеста и се стигна до лек сблъсък и изтласкване от пешеходната пътека на малка част от демонстрантите, отказващи да се махнат от зебрата.

В отговор протестиращите започнаха да скандират "мафия“. Малко след това силите на реда отново допуснаха шествието през пешеходната пътека, но с прекъсвания, за да не се образуват дълги автоколони.

По-късно лидерът на БСП се възмути във Фейсбук, че полицията е употребила сила срещу жени на протеста и те са били блъскани. По думите ѝ  масово в Благоевград се съставят актове на хората.

"Властта се крепи с репресии. Миналата седмица бях информирана, че на полицаите е казвано, че ако не спрат протестиращите, ще бъдат уволнени. Борисов, авторитарната власт и полицейщината не могат да спрат гнева и справедливите искания. Всеки може да изразява волята си свободно, в свободна и правова държава“, пише още Нинова.

Споделяне

Още от България