Жандармерия в ТЕЦ-ове на Ковачки, пернишката топлофикация е частично спряна

На пристанище Варна са внесени нови отпадъци от Италия, които да бъдат унищожени в България

Жандармерия в ТЕЦ-ове на Ковачки, пернишката топлофикация е частично спряна

Екоинспекцията в Перник е наредила принудителното спиране на два от парогенераторите на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки "Топлофикация Перник", за която граждани от дни твърдят, че гори незаконно отпадъци. Те дори излязоха на протест срещу силния задушлив пушек, бълван от комините на ТЕЦ-а.

Частичното затваряне на топлофикацията е заради използване на неразрешен вид гориво – биомаса. Това е нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в сряда.

Така ведомството опроверга твърденията на дружеството, че не гори отпадъци, както и на кмета на Перник Вяра Церовска, че там се гори само въглищна смес и "работниците от нощната смяна категорично отричат да има горене на друг тип отпадъци в пещта".

Преди това прокуратурата обяви, че ДАНС и МВР са влезли в четири ТЕЦ-а, свързвани с Ковачки, да проверят дали се горят незаконно отпадъци. Това станало след сигнал на агенцията за национална сигурност, че внасянето на отпадъци от чужбина застрашава екологичната сигурност на страната. В същото време обаче на пристанището във Варна пристигна от Италия нова пратка боклуци за унищожаване, но администрацията не казва кой е получателят ѝ.

Спирането на котлите в пернишкия ТЕЦ ще стане, след като се преустанови подаването на горива към тях, съобщи МОСВ. Те няма да бъдат пускани докато не бъдат изпълнени условията на действащото комплексно разрешително. Не е ясно дали това означава, че ще бъдат спрени до извозването на наличните отпадъци биомаса от площадката на дружеството или нещо друго. Не се посочва и дали е наложена санкция за нарушението.

По-рано през деня шефът на "Топлофикация-Перник" отричаше да се горят отпадъци в котлите. На територията на предприятието са складирани тонове бали. През ноември 2018 г. кметът на града Вяра Церовска е разрешила експериментното им изгаряне след поискано от ТЕЦ "Република" месеци по-рано разрешение за това. Един от аргументите е, че така се подобрява качеството на въздуха.

Екоминистерството допълва, че екоинспектори, които не са служители на местните звена, извършват заедно със служители на ДАНС и МВР проверки за незаконно използване на отпадъци като гориво и в ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация – Сливен" и ТЕЦ "Брикел", които също се свързват с Ковачки. 

Тези проверки ще продължат един месец, в който ще се прегледат издадените разрешителни за съхранение и изгаряне на отпадъци, документите за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества; видът и количеството съхранявани и използвани за горене отпадъци и съответствието им с документацията на дружествата. На прокуратурата ще бъдат предоставени и данни за извършени измервания и проби.

Докато текат проверките за нерегламентирато горене на отпадъци във въпросните централи, на варненското пристанище Запад се стоварват тонове боклуци от Италия. Снимки бяха публикувани в социалните мрежи, а от пристанището потвърдиха пред Mediapool, че се разтоварва неопасен товар от чужбина, предимно от Италия. Оттам не пожелаха да уточнят къде ще отидат боклуците, позовавайки се на търговска тайна.

https://www.mediapool.bg/gal/82/orig_2f072b276653736f8e0a5b13bb43d234.jpg

Стоварените на варненското пристанище бали с боклук. Снимка: Фейсбук

Преди дни "Биволъ" съобщи, че у нас се внасят боклуци от Италия от фирмата Ecoexport S.r.L., които се изгарят в ТЕЦ-ове на Ковачки. Според изданието зад въпросното дружество стои Серджо Гозза, разследван за незаконен трафик на отпадъци.

Опасност за екологичната сигурност

Във вторник следобед в прокуратурата е постъпил сигнал от ДАНС, в който е записано, че агенцията има данни, че се застрашава екологичната сигурност на страната, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Същия ден, в който екоминистърът Нено Димов беше на среща с протестиращи срещу обгазяването в Перник, са проведени спешни срещи с МВР, ДАНС и МОСВ. Решено било още вечерта да започнат масови проверки. В 21 ч. държавните служби са влезли едновременно в четирите предприятия, които официално са собственост на различни офшорни компании, свързвани с Ковачки. Към момента резултати от проверката няма, не е започнало и разследване, тъй като няма данни за извършено престъпление. Ако се открият нарушения обаче, може да се стигне до глоби, обясни Арнаудова. Според нея екоминистерството има достатъчно правомощия и ако реши, може дори да затвори предприятия.

"Законът позволява на това министерство налагане на тежки имуществени санкции за различните видове нарушения, както и запечатване на обекта, на предприятието, на съоръжението, ако щете, което създава риск за замърсяване на околната среда. Ако в резултат на извършени действия от конкретно лице се окаже, че е извършено престъпление против околната среда или против народното здраве, ще се пристъпи към започване на наказателно производство", обясни Арнаудова. Към момента такива данни нямало.

Всичко е спокойно

Внезапната активност на контролните органи идва след протести срещу замърсяване на въздуха в Перник и разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. 

"Извършва се проверка по отношение на спазване на законите, свързани с изгарянето на отпадъци и дали това се извършва по регламентирания от закона начин", заяви вътрешният министър Младен Маринов.

МВР има само охранителна функция в тези проверки, казаха още от ведомството. Полицията има нареждане да се намеси, само ако собствениците се опитват да създават пречки пред проверяващите от МОСВ и местните общини. В Перник, където от дни има протести, засега никой не е пречил на проверките, заявиха от местната полиция.

https://www.mediapool.bg/gal/82/orig_95ecb0baca42fad6ea89e374e01c50a1.jpg

Балите с отпадъци, складирани в "Топлофикация-Перник". Снимка: Дишай, Перник

По тъмно

Проверките в пернишката топлофикация са започнали около 2 ч. сутринта, съобщи местното издание Zapernik. Според директора на дружеството Любомир Спасов проверяващите видели, че складираните в бали боклук не се горят и са заключени. Кога балите са прибрани, не е ясно. Преди дни от сдружението "Дишай, Перник" разпространиха видео, заснето с дрон, от което се вижда, че те са струпани на открито.

Според Zapernik в нощта на проверките задушливата миризма, от която перничани се оплакват, е изчезнала. От местната топлофикация твърдят, че нямат нищо общо със замърсяването на въздуха.

Балите са складирани в "Топлофикация-Перник" в края на миналата година и е проведен експеримент за съвместно изгаряне на въглища и неопасни отпадъци в парогенераторите на ТЕЦ "Република". Това е станало с разрешение на кмета Вяра Церовска и по план, одобрен от местната РИОСВ.

Мирише за около час вечер

Задушлива миризма се усеща в близкия до "Топлофикация-Перник" квартал "Изток".

"Мога да ви кажа, че миризмата наистина е изключително тежка, задушлива. Времето, през което тази миризма се усеща, е около 22,30 – 23,30 ч. вечерта, след което вятърът разнася миризмата бързо", заяви по-рано през деня пред "Фокус" кметът на Перник Вяра Церовска, която също е била на проверката във вторник през нощта. Ден по-рано министърът на околната среда Нено Димов също твърдеше, че нарушения няма, а след това от ведомството му заявиха, че са наложени две санкции.

Споделяне

Още по темата

Още от България