Жандармерията опазва реда в Бяла черква

Жандармерията се опитва да запази реда в Бяла черква заради конфликт на мнозинство жители с пет ромски семейства, съобщава БНТ.

Преди няколко дни местни жители са излезли на протест срещу ромите с обвинение, че те ги тормозят с побои, кражби и разправии. Фамилиите живеят в Бяла Черква от няколко години, а това не са първите оплаквания срещу тях.

Присъствието на полицаите е наложително поради инцидент от миналата седмица, когато членове на конфликтните ромски семейства размахвали газов пистолет в дискотека и пребили младеж. Пред БНТ местните хора разказват, че в последните дни те са станали още по-агресивни и се разхождали в града с ножове.

Протестиращите са организирали подписка, в която са се включили 700 души с искане за изселване на ромските фамилии. Твърдят, че протестът им не е на етническа основа, защото конфликтните семейства често влизали в разправии и с други роми.

Ромските семейства казват пред Нова телевизия, че не знаят за подписката срещу тях и не смятат да се изселват от Бяла черква. Те твърдят, че живеят мирно и не тормозят никого.

Споделяне

Още от България