Жътвата на пшеницата приключи с реколта от 4.6 млн. т

Жътвата на пшеницата приключи с реколта от 4.6 млн. т

Жътвата на пшеницата е приключила с добив на 4.6 млн. т зърно, което е над прогнозираните между 4.3 и 4.5 млн. т. реколта в началото на юли. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева, която в петък взе участие в Седмия летен университет на младежката организация на ГЕРБ, който се организира край Варна.

Според нея тя е напълно достатъчна за осигуряването на зърнения баланс на страната. Танева каза, че предвид сушата вероятно в някои райони няма да се добият очакваните количества слънчоглед и царевица, но като цяло страната ще приключи с една поредна добра зърнена реколта.

Министърът коментира, че проблемната ситуация, възникнала със заболялото от антракс животно във Варненско, е решена и приключила. Вече са отнети регистрацията и разрешителното на транжорната в квартал "Аспарухово", от която тръгна заразата. Тя повече не може да осъществява такава дейност и е заличена от регистъра. Транжорната е и с наложена максимално възможна парична санкция от 10 000 лева.

Двете землища, в които беше открит антракс, стават т. нар. огнища на болестта, където всяка година по държавната профилактична програма ще бъдат ваксинирани всички животни.

Споделяне

Още от Бизнес