Жътвата на пшеницата приключи с реколта от 4.6 млн. т

Жътвата на пшеницата приключи с реколта от 4.6 млн. т

Жътвата на пшеницата е приключила с добив на 4.6 млн. т зърно, което е над прогнозираните между 4.3 и 4.5 млн. т. реколта в началото на юли. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева, която в петък взе участие в Седмия летен университет на младежката организация на ГЕРБ, който се организира край Варна.

Според нея тя е напълно достатъчна за осигуряването на зърнения баланс на страната. Танева каза, че предвид сушата вероятно в някои райони няма да се добият очакваните количества слънчоглед и царевица, но като цяло страната ще приключи с една поредна добра зърнена реколта.

Министърът коментира, че проблемната ситуация, възникнала със заболялото от антракс животно във Варненско, е решена и приключила. Вече са отнети регистрацията и разрешителното на транжорната в квартал "Аспарухово", от която тръгна заразата. Тя повече не може да осъществява такава дейност и е заличена от регистъра. Транжорната е и с наложена максимално възможна парична санкция от 10 000 лева.

Двете землища, в които беше открит антракс, стават т. нар. огнища на болестта, където всяка година по държавната профилактична програма ще бъдат ваксинирани всички животни.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?