Жегата не отказва антиправителствените демонстранти

Поддръжниците на Орешарски се заканиха да не допуснат предсрочни избори

Макар и намалели заради жегата, хората не се отказват да искат оставката на Орешарски, сн. БГНЕС

Въпреки жегата, недоволни от правителството на Пламен Орешарски отново се събират за 45-ти протест пред сградата на Министерския съвет в неделя, но все пак високите температури си казват думата и в приетия за начален час на демонстрациите хората бяха все още малки. Очакванията са към 19.30-20 часа, като разхлади, в района на площад "Независимост" в центъра на София да дойдат още желаещи оставката на кабинета.

 

Макар и само стотици хората надуват свирки и вувузели и удрят тъпани в знак на несъгласие с упорството на Пламен Орешарски и БСП, които продължават да отказват да чуят исканията им и за твърдят, че няма да подадат оставка.

 

Тъй като все още протестиращите са малко на брой не се знае накъде ще поеме обичайното шествие, чийто маршрут обаче в последните дни се уточнява в движение, а в събота вечерта реши да навести дома на вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев, но не бе допуснато от полицията.

 

Репортер на Дарик радио предава, че част от демонстрантите носят със себе си дини, но отказват предварително да съобщят какво ще правят с тях. Идеята им щяла да стане ясно като стигнат до сградата на парламента.

 

По обяд около стотина поддръжници на правителството на Пламен Орешарски се събраха за 32-ри път пред НДК в София. Макар обявената преди ден подкрепа от съмишленици от други градове на страната да не пристигна на контрапротеста, събралите се демонстранти се заканиха да не допуснат да се стигне до предсрочни парламентарни избори, каквито пък са исканията на недоволните от правителството, стягащи се за 45-ото шествие срещу властта вечерта.

 

Ние ще спрем нашия протест, но нека и другите да спрат своя, заявиха привържениците на БСП и кабинета "Орешарски". По думите им досега са събрани над 357 000 подписа от цялата страна в подкрепа на правителството, а над 47 000 са се подписали за оставка на президента. Само в събота на Бузлуджа, където се проведе традиционният събор на социалистите, са били събрани нови 20 000 подписа.

 

Според поддръжниците на правителството ако то се задържи, нещата ще тръгнат към по-добро и до май 2014 г. ще се стабилизират нещата. Те също така се съмняват, че президентът Росен Плевнелиев може да е гарант за нови честни парламентарни избори, защото бил назначен от бившия премиер бойко Борисов.

 

Липсата на обявеното подкрепление от 400 души от Северозападна България бе обяснено от един от организаторите на контрапротеста Радослав Ганчев с умората на хората от сбирката на Бузлуджа.

 

Организаторите на демонстрациите в подкрепа на Орешарски са получили покана от лидера на БСП Сергей Станишев за среща в сряда. На нея ще обсъдят кога ще бъдат внесени събраните подписи в Народното събрание.

 

Организаторите се извиниха на Столичната община, заради изявленията си от последните дни, че кметството им било забранило да озвучават митинга си заради жалба от близо заведение. Те определиха тези свои изявления за емоционални, след като в събота от "Московска" 33 заявиха, че при тях не е постъпвала жалба срещу контрапротеста и не им е забранявано озвучаване.

Споделяне

Още от България