Жегата няма да спре, 28 и 29 юли ще са най-горещите за годината

Жегата няма да спре, 28 и 29 юли ще са най-горещите за годината

Вторник и сряда - 28 и 29 юли, ще бъдат най-горещите дни за 2015 г. Възможно е температурите в Югозападна България да надскочат 40 градуса на сянка, каза климатологът доц. д-р Георги Рачев в неделя пред Нова телевизия.

Цялата следващата седмица ще бъде с високи минимални и максимални температури, допълни той. "В понеделник, вторник и сряда вятърът през деня ще е ориентиран от сушата към морето, което може да доведе до сериозни изгаряния на кожата, дори ако плажуващите стоят под чадъра", предупреди Рачев.

Топлата вълна залива не само нашата страна, но и почти цяла Южна Европа.

Август също ще бъде топъл, с незначителни количества валежи. В периода 7-8 август температурите леко ще се понижат до 27-30 градуса.

Доц. Рачев препоръчва на възрастните хора да не излизат от вкъщи в най-топлите дни в часовете между 12 и 18 ч. Малките деца с тегло под 12 кг също не бива да напускат домовете си.

"Сянката не е спасение, защото в горещините може да получиш топлинен удар, дори да си скрил под някое дърво", посочи климатологът. И допълни, че пиенето на много вода, носенето на светли дрехи и избягването на физически натоварвания са задължителни в жегите.

Споделяне

Още от България