Жегата стопи мераците на Банско да открие ски сезона на 1 декември

Жегата стопи мераците на Банско да открие ски сезона на 1 декември
Оръдията за изкуствен сняг в скицентъра над Банско в Пирин, които "прогърмяха" за първи път тази година на 26 ноември и действат само при минусови температури, "замлъкнаха" при рязкото затопляне на времето през последното денонощие, а топлият вятър стопи почти всичко, произведено от тях. Това съобщи в понеделник маркетинг директорът на Ски-зона Банско Иван Обрейков, цитиран от БТА. Концесионер на съоръженията е "Юлен" АД.

Заради промяната в метеорологичните условия се отлага засега отварянето на пистите, което бе предвидено за 1 декември. Официалното откриване на ски сезона в курорта Банско остава за 11 декември т.е. ще съвпадне с официалното откриване на туристическия сезон в курорта.

За събитието, както и в предишни години, в пиринския курорт ще гостуват световни имена в ски спорта - Марк Жирардели, Петър Попангелов, Андреас Венцел, Мария Вализер, Йозеф Стробл, Леонард Сток, Люк Алфанд, Михаел фон Грюнинген и други.

През новия сезон ще заработи нов шестседалков лифт, монтиран на мястото на досегашния четириседалков лифт между Бъндеришка поляна и Коларски път. Природозащитници алармираха през лятото, че подмяната и изсичането на дървета заради увеличения капацитет на съоръжението са незаконни и заявиха, че ще алармират прокуратурата и Европейската комисия. Екоминистърът Нона Караджова каза от своя страна, че в подмяната на стари съоръжения няма нищо незаконно.

"Юлен" смениха и единия от лифтовете "Котва" между Платото и връх Тодорка с нов четириседалков лифт. Машините за изкуствен сняг са увеличени с 45 броя и вече са 230.

Иван Обрейков заяви още, че в курорта ще открие дежурна каса за лифт-карти с работно време до 23 ч. вечерта. От начална станция до скизоната ежедневно ще се движат десет автобуса, които ще превозват безплатно хората, купили си лифт карти. На интернет страницата на "Юлен" цените на лифт картите все още не са обявени.

Първият сериозен наплив от гости преди началото на зимата ще бъде за студентския празник, когато очакваме около 10 000 студенти, съобщи кметът на община Банско Александър Краваров, цитиран от БТА. В сравнение с миналата година цените остават същите, хотелиерите даже предлагат намаление, каза той.

От "Туристическа асоциация Банско" информираха, че записванията засега са по-слаби в сравнение с предишни години.

От организацията определиха като по-силен интересът към хотелите с по-висока категория, заради доближаването на ценовите им оферти с тези, които са с по-ниски категории. Средно между 65 и 75 лева е офертата за две нощувки и празнична вечеря за студентския празник. За да се гарантира спокойствието и сигурността в курорта, в навечерието на студентския празник тук ще бъдат командировани допълнително 15 полицейски служители.

Краваров припомни, че през ски сезона 2010-2011 г. Банско ще бъде домакин на състезания за Европейската купа по биатлон в средата февруари и, по думите му, почти всичко е готово за това събитие. След него следва друг голям спортен форум на пистите под Тодорка - три старта за Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?