Жегата вдигна с 5% консумацията на ток през юли в Западна България

Жегата вдигна с 5% консумацията на ток през юли в Западна България

Заради горещините и включването на климатици или вентилатори в жилищата и офисите, през юли консумацията на ток на територията на Западна България е нараснала с 5 на сто спрямо юни и с 4 процента в сравнение с година по-рано, съобщиха в сряда от доставчика на електроенергия в региона ЧЕЗ.

В същото време през лятото много хора отсъстват от домовете си и дружеството им напомня, че докато са във ваканция може да намалят излишния разход на електроенергия и да избегнат възможни повреди на електроуредите при гръмотевични бури, ако те са включени в мрежата и нямат мълниезащита.

От ЧЕЗ посочват, че сметката на ток през лятото може да бъде свалена с 5 на сто, ако се спазват прости правила. Едно от тях е пускането на щорите през деня, за да се спре влизането на топлина през прозорците.

Лошата изолация на прозорците товари с 10 до 25 на сто сметката за ток при охлаждане с климатик.  Използването на охладителни уреди с висок енергиен клас връща платените зя тях пари за 1 до 5 години благодарение на по-ниската консумация на енергия. По-честото размразяване на хладилника също пести енергия, защото образуваният лед повишава значително разходите за ток, а замърсяването на решетката на гърба на уреда може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа намалява сметката за затопляне на вода с 15%. Ако пък температурата за загряване на бойлера се намали от 60 на 55 градуса, това сваля фактурата за ток с 10%.

Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за готвене.

Готвенето с капак и в тенджери под налягане води до икономия на електроенергия до 20%. Тенджерите с дебело и равно дъно са за предпочитане, тъй като само неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия, припомнят от ЧЕЗ.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?