Желаещите да работят във Великобритания ще кандидатстват по нова схема от 2021 г.

Българите ще могат да пътуват до Острова без виза за срок до 6 месеца

Желаещите да работят във Великобритания ще кандидатстват по нова схема от 2021 г.

По нова имиграционна система ще трябва да кандидатстват всички, които искат да живеят, работят или учат във Великобритания от 1 януари 2021 г. Това съобщи посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс във Варна.


Тя посочи, че новата система е точкова. Ще се получават точки например за владеене на английски език, дали имате предложение за работа, каква би била заплатата ви.

Освен това, по думите на дипломата, ще има и пътека за по-лесно изкарване на разрешителни и визи за висококвалифицирани хора.

Великобритания вече съобщи, че българи ще могат да посещават Обединеното кралство за срок до 6 месеца, без да имат нужда да си изкарват виза, независимо дали за туризъм или кратки бизнес пътувания, каза още Ема Хопкинс.

Тя отговори, че се надява в страната ѝ да продължат да се обучават български студенти. В момента около 6000 български младежи учат във Великобритания.

Около 2500 пък са британските студенти в България.

Посланикът коментира още, че не вярва икономиката на Великобритания да навлезе в рецесия след Брекзит.

"Ние сме с много силна икономика, със силен фундамент, със силни традиции във финансите и сме петата най-голяма икономика в света", каза Хопкинс.

Според нея Обединеното кралство ще просперира и занапред.

"Другата седмица ще започнат преговорите и за Обединеното кралство е много важно да поеме контрол върху своята политика. Не търсим отношения с ЕС, които да попречат на това", каза Хопкинс.

Британският посланик е във Варна, където ще изнесе лекция пред студенти в Икономическия университет в града на тема "Мястото на Великобритания и България в НАТО".

Събитието е част от кампанията на посолството на Великобритания у нас за отбелязване на 140-годишнината от началото на дипломатическите отношения между двете държави.

По-късно през деня посланикът ще посети Военноморското училище в града, ще има среща и с британски граждани.

Споделяне

Още от Европа